Orbán nem megy el a brüsszeli menekültügyi minicsúcstalálkozóra, amire meg se hívták

eu
2018 június 21., 16:17
comments 123

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök csütörtökön megerősítette, hogy részt kíván venni a vasárnap megrendezésre kerülő menekültügyi minicsúcson Brüsszelben, ugyanakkor közölte, hogy nem hajlandó aláírni a találkozó előre elkészített zárónyilatkozatát.

Conte a Facebookon számolt be arról, hogy Angela Merkel német kancellárral beszélt telefonon a nap folyamán. " Elmondtam, hogy számomra elfogadhatatlan lenne a résztvétel a csúcson, amennyiben annak szövege már előre el lenne készítve" - jelentette ki Conte.

Steffen Seibert német kormányszóvivő megerősítette a telefonbeszélgetés tényét, de anna tartalmáról nem közölt részleteket.

Az olasz miniszterelnök szerint Merkel arról biztosította őt, hogy a szerdán nyilvánosságra hozott zárónyilatkozat tervezetét félre rakják. 

Az ANSA olasz hírügynökség úgy tudja, hogy Olaszország a migránsok származási országaiban, illetve a tranzitállamokban létrehozandó központok létrehozását fogja javasolni a vasárnapi csúcstalálkozón.  Conte szerint a találkozón nem fogadnak el írásos nyilatkozatot, mindössze áttekintik a napirenden szereplő témákat, amelyekről tovább tárgyalnának a június 28-29-i EU-csúcson.

A sajtóban arról számoltak be, hogy a hétvégi minicsúcsra Ausztria, Bulgária, Görögország, Málta, Németország, Olaszország, illetve Spanyolország vezetői kaptak meghívást, később azonban a belga és a holland miniszterelnök, valamint Dánia, Csehország és Szlovénia kormányfői is közölték, hogy jelen lesznek az ülésen.

Csütörtökön Orbán Viktor is beszélt a brüsszeli informális minicsúcstalálkozóról: szerinte a V4-ek álláspontja az, hogy a menekültkérdésről szóló miniszterelnöki, legmagasabb szintű kormányzati megbeszélések megszervezése a Donald Tusk vezette Európai Tanácsra tartozik, és nem az Európai Bizottságra.

"Megértjük, hogy vannak országokban belpolitikai nehézségek, de ez nem eredményezhet egy összeurópai kapkodást", az ugyanis káoszt szül - mondta, megerősítve: a V4-ek szerint az Európai Bizottságnak nem dolga miniszterelnöki csúcstalálkozó szervezése, ez a tanács elnökének a dolga, aki ennek eleget is tett, hiszen jövő csütörtökön - például menekültügyben is - lesz csúcstalálkozó.

A V4-ek ezért nem lesznek ott a vasárnapi minicsúcson. A jövő csütörtökön esedékes brüsszeli találkozón fogják kifejteni az álláspontjukat - közölte Orbán Viktor, igaz, az azóta megjelent lapértesülések szerint a csehek mégis lehet, hogy ott lesznek. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.