Orbán Viktor semmi érdekeset nem mondott a Kossuth Rádióban

hablaty
2018 június 22., 06:00
comments 135

Soha korábban nem voltuk ilyen erősek - mondta Orbán a Visegrádi Szövetségről a Kossuth Rádió 180 perc című hírműsorában péntek reggel. A miniszterelnök beszélt egy kicsit az együttműködésről arról, hogy ez a keleti térség Európa gazdasági motorja, egy lokomotív, de aztán természetesen elkezdődött migrációs szakértés.

„A határ olyan, mint a tojás héja, ha nincsen héja a tojásnak, akkor azt a tojást megsütik és megeszik”

- mondta Orbán, aki ezután elismételt mindent, amit a migrációról nagyjából háromnaponta elmond valahol.

Donald Tusk, az Európai Tanács lengyel elnöke pénteken Magyarországra érkezik. Erről a látogatásól Orbán azt mondta, „zavar van az erőben”, és az Európai Unió szervei közötti szembenállás lehet az oka Tusk látogatásának. Orbán szerint az lehet Tusk gondja, hogy Juncker vezette Európai Bizottság egyre inkább túlterjeszkedik a hatáskörein, most például EU-s csúcsot hívtak össze, holott erre joga csak Tusknak lenne, mint a Tanács elnökének. A visegrádi országok erre a találkozóra ezért el sem mennek.

Orbán szerint 2010 óta folyamatosan nőtt a zavar az EU-ban, a pénzügyi válságot rosszul kezelték, elvesztették a briteket a rossz brüsszeli politika miatt, nem tudták megvédeni a kontinenst a migrációtól, és megbontották a Kelet és Nyugat közötti egyensúlyt is. De a miniszterelnök úgy látja, egyre többen tartanak a visegrádi országokkal, már Ausztria és Olaszország is.

A következő migrációs csúcs egy afrikai migrációs központ létrehozásáról fog szólni a miniszterelnök szerint, ugyanis a Földközi-tenger afrikai oldalán kell létrehozni egy központot, ahol az EU válogathat a migránsok között, és csak azok jöhetnek az EU-ba, akiket már biztosan befogadnak.

Orbán szerint az európai határvédelmet is lentebb kell vinni dél felé, ugyanis Hunyadi is erre tanított bennünket.

Ismeretlen férfi a Fishing On Orfû fesztivál második napján
photo_camera Ismeretlen férfi a Fishing On Orfû fesztivál második napján Fotó: Sóki Tamás/MTI/MTVA

A közelgő Orbán-Merkel találkozóról a miniszterelnök azt mondta, a Fidesz érdekelt az Európai Néppárt egyben tartásában, de hogy pontosan mi lesz a találkozó témája és programja, arról majd a német fél fog nyilatkozni.

A STOP Soros törvényről és az alkotmánymódosításról azt mondta, hogy

szép, kifinomult jogi munka volt,

ami komoly filozófiai kérdésekre ad jó válaszokat. Ráadásul az emberek Orbán szerint ezt akarták, erre szavaztak a választáson, és a parlamenti képviselők is nagy arányban szavazták meg, így senki nem fog majd tudni belekötni.

A civilszervezetekkel kapcsolatos törvényekről azt mondta, teljesen rendben van, ha egy szervezet befolyásolni akarja a kormányt, csak akkor vallja be, ha külföldről kap pénzt. Hogy azt miért nem kell bevallani, ha valaki Magyarországról, mondjuk a kormánytól kap pénzt, arról nem beszélt.

Orbán szerint ezekkel a törvénymódosításokkal Magyarország végre „teljesen fel van szerszámozva” a migráció elleni küzdelemben.

Volt szó a költségvetésről is, Orbánt arról kérdezték, hogy nem kellene-e újratervezni a költségvetést a vártnál valószínűleg magasabb infláció miatt. Orbán, ahogyan a korábbi kérdésekre sem, erre sem válaszolt konkrétan, arról beszélt 2 percen keresztül, hogy az a fontos, hogy minden jó legyen.

A vébéről azt mondta, ő Peru-drukker, ezért sajnálta, hogy kikaptak a franciáktól, de a horvátok argentinok elleni sikerének örül.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.