Új gibbonfajt fedeztek fel az első kínai császár nagymamájának sírjában

Történelem
2018 június 22., 07:36
comments 49

Újabb kihalt állatfajt gyászolhat az emberiség. Igaz, nem most halt ki, hanem évszázadokkal ezelőtt, de eddig nem tudtuk arról sem, hogy egyáltalán létezett. A Junzi imperialis nevű gibbonfaj a nevét császári életkörülményeiről kapta, a faj képviselőinek egyetlen fennmaradt csontvázát ugyanis Kína első császára, Csin Si Huang-ti nagymamájának sírjában találták meg. Erről pedig a régészek arra következtettek, hogy a gibbon a császári nagymama háziállata lehetett.

A kínai császárok és családtagjaik a feljegyzések szerint gyakran tartottak gibbonokat, és rajtuk kívül gyakori volt a pandák, medvék, párducok és orrszarvúak tartása is.

A 2200 évvel ezelőtt élt Csin Si Huang-ti sírját az 1970-es években tárták fel, és az ásatás világszerte nagy sajtóvisszhangot kapott, mivel itt találták meg az úgynevezett terrakotta hadsereget. 2004-ben néhány kilométerrel arrébb találtak egy másik mauzóleumot is, ebben volt a nagymama, na meg egy rakás állat (valószínűleg a nagymama háziállatai) csontvázai. Volt itt hiúz, daru, párduc és feketemedve is, na meg egy gibbonkoponya.

A gibbonkoponya néhány évvel később keltette fel a régészek figyelmét, mivel feltűnt, hogy nagyon különbözik az eddig ismert gibbonfélék koponyájától. Ráadásul a sír több száz kilométerre fekszik azoktól az erdőktől, melyekben a gibbonok ma élnek Kínában.

A régészek szerint a Junzi imperialis kihalását az emberi erdőirtás okozta. Erre abból következtettek, hogy abban az időben a klíma nagyon stabil volt, tehát éghajlatváltozás nem okozhatta a fej pusztulását. A kínai birodalom megszületése ugyanis nagyszabású erőirtásokkal járt annak érdekében, hogy minél nagyobb területeket vonhassanak művelés alá. (NPR)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.