Velencei bizottság: A Stop Sorost hatályon kívül kell helyezni

2018 június 22., péntek 11:09
231

Orbán Viktor kormánya nem várta meg a bizottság állásfoglalását a törvénycsomag elfogadása előtt, de ettől függetlenül az pénteken megszületett. A Velencei bizottság közleményt adott ki, melyben azt írják, a Stop Sorost hatályon kívül kéne helyezni. Véleményük szerint a rendelkezés súlyosan sérti a civil szervezetek munkáját. A bizottság kifogásolja azt is, hogy a Stop Soros korlátozza a gyülekezési szabadságot, ezzel megsértve az Emberi Jogok Európai Egyezményének 11. cikkét. Szintén aggályosnak tartják, hogy már a menekültek tájékoztatását és segítését is szabadságvesztéssel büntetné a kormány, véleményük szerint ez a szólásszabadság korlátozása. Az alkotmánymódosítással a bizottság nem foglalkozott, csak a Stop Soros rendelkezéseivel.

A következtetésük az, hogy a Stop Sorost hatályon kívül kell helyezni.

Orbán Viktor szerdán arra a kérdésre, hogy miért nem várták meg a Velencei Bizottság véleményét a jogszabályról, azt válaszolta, hogy egy előzetes állásfoglalást már ismernek. Hogy ebben valóban kifogásolta-e a testület a büntetőjogi eszközök arányosságát, a miniszterelnök úgy reagált, hogy

„ízlések és pofonok különböznek”.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt