Velencei bizottság: A Stop Sorost hatályon kívül kell helyezni

politika
2018 június 22., 11:09

Orbán Viktor kormánya nem várta meg a bizottság állásfoglalását a törvénycsomag elfogadása előtt, de ettől függetlenül az pénteken megszületett. A Velencei bizottság közleményt adott ki, melyben azt írják, a Stop Sorost hatályon kívül kéne helyezni. Véleményük szerint a rendelkezés súlyosan sérti a civil szervezetek munkáját. A bizottság kifogásolja azt is, hogy a Stop Soros korlátozza a gyülekezési szabadságot, ezzel megsértve az Emberi Jogok Európai Egyezményének 11. cikkét. Szintén aggályosnak tartják, hogy már a menekültek tájékoztatását és segítését is szabadságvesztéssel büntetné a kormány, véleményük szerint ez a szólásszabadság korlátozása. Az alkotmánymódosítással a bizottság nem foglalkozott, csak a Stop Soros rendelkezéseivel.

A következtetésük az, hogy a Stop Sorost hatályon kívül kell helyezni.

Orbán Viktor szerdán arra a kérdésre, hogy miért nem várták meg a Velencei Bizottság véleményét a jogszabályról, azt válaszolta, hogy egy előzetes állásfoglalást már ismernek. Hogy ebben valóban kifogásolta-e a testület a büntetőjogi eszközök arányosságát, a miniszterelnök úgy reagált, hogy

„ízlések és pofonok különböznek”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.