Velencei bizottság: A Stop Sorost hatályon kívül kell helyezni

Orbán Viktor kormánya nem várta meg a bizottság állásfoglalását a törvénycsomag elfogadása előtt, de ettől függetlenül az pénteken megszületett. A Velencei bizottság közleményt adott ki, melyben azt írják, a Stop Sorost hatályon kívül kéne helyezni. Véleményük szerint a rendelkezés súlyosan sérti a civil szervezetek munkáját. A bizottság kifogásolja azt is, hogy a Stop Soros korlátozza a gyülekezési szabadságot, ezzel megsértve az Emberi Jogok Európai Egyezményének 11. cikkét. Szintén aggályosnak tartják, hogy már a menekültek tájékoztatását és segítését is szabadságvesztéssel büntetné a kormány, véleményük szerint ez a szólásszabadság korlátozása. Az alkotmánymódosítással a bizottság nem foglalkozott, csak a Stop Soros rendelkezéseivel. 

A következtetésük az, hogy a Stop Sorost hatályon kívül kell helyezni.

Orbán Viktor szerdán arra a kérdésre, hogy miért nem várták meg a Velencei Bizottság véleményét a jogszabályról, azt válaszolta, hogy egy előzetes állásfoglalást már ismernek. Hogy ebben valóban kifogásolta-e a testület a büntetőjogi eszközök arányosságát, a miniszterelnök úgy reagált, hogy

„ízlések és pofonok különböznek”.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.