Velencei bizottság: A Stop Sorost hatályon kívül kell helyezni

Orbán Viktor kormánya nem várta meg a bizottság állásfoglalását a törvénycsomag elfogadása előtt, de ettől függetlenül az pénteken megszületett. A Velencei bizottság közleményt adott ki, melyben azt írják, a Stop Sorost hatályon kívül kéne helyezni. Véleményük szerint a rendelkezés súlyosan sérti a civil szervezetek munkáját. A bizottság kifogásolja azt is, hogy a Stop Soros korlátozza a gyülekezési szabadságot, ezzel megsértve az Emberi Jogok Európai Egyezményének 11. cikkét. Szintén aggályosnak tartják, hogy már a menekültek tájékoztatását és segítését is szabadságvesztéssel büntetné a kormány, véleményük szerint ez a szólásszabadság korlátozása. Az alkotmánymódosítással a bizottság nem foglalkozott, csak a Stop Soros rendelkezéseivel. 

A következtetésük az, hogy a Stop Sorost hatályon kívül kell helyezni.

Orbán Viktor szerdán arra a kérdésre, hogy miért nem várták meg a Velencei Bizottság véleményét a jogszabályról, azt válaszolta, hogy egy előzetes állásfoglalást már ismernek. Hogy ebben valóban kifogásolta-e a testület a büntetőjogi eszközök arányosságát, a miniszterelnök úgy reagált, hogy

„ízlések és pofonok különböznek”.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.