Kirúgták a Netflix kommunikációs vezetőjét, mert niggerezett egyet, aztán még egyet

Több 444 videó?
Szeretném

Elbocsátották állásából a Netflix kommunikációs vezetőjét, mert többször is használta a tabunak számító "nigger" kifejezést - jelentette pénteken a Holywood Reporter.

Reed Hastings elnök-vezérigazgató a vállalat összes alkalmazottját értesítette e-mailben arról, hogy a cég megválik Jonathan Friedlandtől. "Úgy döntöttem, megválunk Jonathan Friedlandtől" - szögezi le levelében Hastings, aki szerint Friedland szóhasználata elfogadhatatlan érzéketlenségről és a faji kérdések iránti fogékonyság hiányáról tett tanúbizonyságot.

Balra Jonathan Friedland, jobbra Reed HastingsFotó: Alfonso Manzano - Clasos.com/Clasos.com

A leveléből az derül ki, hogy Friedland egy kollégákkal tartott értekezleten éppen azokról a szavakról beszélt, amelyek sértőek a filmvásznon, és ott használta a nigger szót is, bár az nem derült ki, hogy milyen kontextusban. Kollégái már akkor szóltak neki, hogy bántó kifejezést használt, amiért bocsánatot is kért.

Aztán pár nappal később a HR-osztály két fekete alkalmazottja előtt Friedland újra niggerezett.

Friedland közleményben erősítette meg a Hollywood Reporter értesülését. Azt írja: a vezetőknek makulátlan példát kell mutatniuk, és ez neki sajnos nem sikerült, amikor a sértő kifejezésekről beszélt az értekezleten. 2011-ben csatlakozott a Netflixhez. Előtte a Disneynél volt kommunikációs vezető. Még korábban pedig a The Wall Street Journal és az Far Eastern Economic Review külföldi tudósítójaként dolgozott.

Egy az eset után kirakott, de azóta törölt tweetben Friedland azt írta: “Magasra emelkedtem, nagyot buktam. Mindezt néhány szó miatt”. (MTI, BBC)