6 embert őrizetbe vettek, amiért sértően beszéltek Erdogan elnökről

A török Anadolu hírügynökség szerint a rendőrség szombaton este őrizetbe vett 6 embert, mivel több, az interneten terjedő videón látható, ahogy trágárságokat kiabálnak Erdogan elnökre. Ez a török törvények szerint akár 4 év börtönnel is büntethető.

Erdogan irodája több mint 2000 pert indított ilyen ügyekben török állampolgárok (köztük iskolás gyerekek) ellen, de ezek jelentős részében a 2016-os bukott puccskísérlet után jótékonysági gesztusként ejtette a vádat. Az irodája viszont azóta is figyeli az elnök elleni sértéseket, és eljárást indít az ügyekben.

Vasárnap egyébként választásokat tartanak Törökországban, és ezzel az ország elnöki rendszerre áll át a parlamentárisról, a végrehajtó hatalom feje ezentúl az elnök lesz. A felmérések szerint Erdogan győzelme várható, a fő kérdés az, sikerül-e már az első fordulóban abszolút többséget szereznie, és ezzel szükségtelenné tenni a második forduló megtartását. (Independent)

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.