Amíg Amerika déli határán ártatlan gyerekeket választottak el a szüleiktől, az északi határ olyan jól védett, hogy egy nő egyszerűen átfutott rajta, és észre sem vette

külföld
2018 június 24., 16:31
comments 182

Úgy látszik, hogy az Egyesült Államoknak nem csak a déli határán vannak problémák, hanem az északinál is, bár azok egészen más jellegűek.

Míg a déli határon Donald Trump elnök falat emelne, és heteken keresztül arról szólt az amerikai közélet, hogyan választják el a menekült gyerekeket a szüleiktől a határőrök,

addig a kanadai-amerikai határon egyszerűen átszaladt egy futó, és észre sem vette, hogy az egy államhatár volt, amit átlépett.

A 19 éves Cedella Roman a Kanadában élő édesanyját látogatta meg éppen, Franciaországból utazott Brit-Kolumbiába, egy White Rocktól délre lévő helyre. Aztán egyik nap futni támadt kedve, elindult és azzal a lendülettel átfutott az Egyesült Államokba, Washington államba.

Ezt ő is csak akkor tudta, amikor megállt fényképezkedni, és ekkor két amerikai határőr odament hozzá.

“Megállítottak és azt mondták, illegálisan átléptem a határvonalat. Én azt mondtam, igazán nem volt szándékos, nem is értettem mi történik velem” - mondta. Roman francia állampolgár, semmilyen papír sem volt nála.

Így hát fogták, berakták egy járműbe, és elvitték. Ez május 21-én történt, onnantól kezdve két hétig volt őrizetben.

“Ha egy személy belép az Egyesült Államok területére egy olyan ponton, ahol nincs határátkelő és át sem vizsgálták, akkor ő illegális határsértőnek számít, és aszerint is fognak eljárni vele szemben” - közölte az amerikai határőrség. Végül június 5-én vitték visza a kanadai-amerikai határra, miután megkapák a papírjait, és lezárult az eljárás.

Édesanyja szerint ez nem egy fair eljárás, mert a határnál semmi sem figyelmeztette a lányát . “Ez olyan mint egy csapda… bárkit elkaphatnának így” - mondta.

A Google Street View alapján egy táblát azért kiraktak azon a ponton, ahol Cedella Roman beszaladt az Egyesü Államokba, de a parton szaladva azért tényleg benézhető. márpedig ő ott futott:

photo_camera Street View, Blaine

 (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.