Tapssal, integetéssel köszöntötték Rijádban az első autót vezető szaúdi nőt

2018 június 24., vasárnap 14:59
118

Szombaton éjfélkor Samar Almogren megivott egy teát, megpuszilta a gyerekét, felöltözött, és kisétált a házuk előtt álló fehér GMC kocsihoz. “Libabőrös vagyok” - mondta, ahogy beült az autóba és felhajtott a pályára.

Szaúd-Arábia volt az utolsó ország, ahol a nők nem vezethettek autót és csak férfi sofőr kíséretében utazhattak bárhova. Ez a tiltás szombat éjfélkor megszűnt, mostantól bármelyik szaúd-arábiai nő vezethet, aki megszerzi hozzá a jogosítványát. A tiltás eltörlését tavaly szeptemberben jelentették be, azóta már több nőnek is kiállították a jogosítványát. Például Samar Almogrennek is.

Samar Almogren vezetés közben Fotó: FAYEZ NURELDINE/AFP

“Soha az életemben nem gondoltam volna, hogy itt vezethetek. Ezen az úton. Vezethetek” - mondta miközben felhajtott a King Fahd autópályára, Rijád központi útjára. Ahogy keresztülhajtott a városon, férfiak és nők állították meg, hogy köszöntsék.

Egy csoport férfi mosolygott és integetett. Egy rendőr is rámosolygott.

Egy öltönyös férfi megtapsolta, egy fiatal pár felmutatta neki a hüvelykujját, a győzelem jeleként. A nő közben arról mesélt, hogy vasárnap az első dolga lesz elvinni a fiát a édesanyjához, aztán pedig az édesanyjával együtt elvezetni oda, ahová csak ő menni akar.

Fotó: FAYEZ NURELDINE/AFP

Az, hogy Szaúd-Arábiában a nők mostantól vezethetnek autót, nagy előrelépés, de fontos jelezni, hogy ennek ellenére a nők az országban még mindig gondnokság alatt élnek.

Bármit is akarnak csinálni, ahhoz egy férfi rokonuk engedélye kell. Például, ha utazni akarnak, vagy ha iskolába akarnak menni.

A vezetést engedélyező döntés nem csak úgy a semmiből született meg, kitartó nőjogi aktivisták és emberi jogi szervezetek hosszú ideig lobbiztak érte, hogy a nőknek is joguk legyen vezetni. Ezeknek az aktivistáknak egy legalább nyolcfős csoportja jelenleg is őrizetben ül és hosszú börtönbüntetésre számíthatnak az aktivizmusért.

Fotó: FAYEZ NURELDINE/AFP

Samar azonban azt mondta, nem hiszi, hogy az ő érdemük a vezetés engedélyezése, szerinte ez egy politikai döntés volt. Azokra a nőkre azonban nagyon büszke, akik a 90 évek elején, a tiltás ellenére is autóba ültek, és addig vezettek, amíg le nem tartóztatták őket. Sokan emiatt az állásukat veszítették el, mások a családjuk megbecsülését. “Ezt az egészet ők kezdték el” - mondta. (Yahoo)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt