A levezető elnök elvette a szót Tordai Bencétől, mert nem szólította miniszterelnök úrnak Orbánt

2018 június 25., hétfő 12:47

Tordai Bence próbált azonnali kérdést feltenni Orbán Viktornak a parlamentben. A Párbeszéd képviselőjétől korábban egyszer már megvonta a szót az ülést vezető KDNP-s Latorcai János, mert úgy szólította meg a miniszterelnököt, hogy Viktor.

Ma Latorcai már azon fennakadt, hogy Tordai „pártelnök úrnak” nevezte Orbánt. Miután elvette a szót, Latorcai kifejtette, hogy 

Orbán Viktort a parlamentben csak és kizárólag miniszterelnök úrként lehet megszólítani.

Tordai ezután alkudozott, hogy akkor Orbán úrnak nevezi, de Latorcainak ez nem volt elég. Az ellenzéki képviselő ezután felajánlotta, hogy ha újraindul a kétperces időkerete, akkor hajlandó miniszterelnöknek hívni Orbánt, de Latorcai nem indította újra az idejét.

Az Országgyűlés alelnöke ezután azt mondta az Országgyűlés jegyzőjének is megválasztott Tordainak, hogy olvassa el a házszabályt. Meg az országgyűlési törvényt. Meg az alaptörvényt is. Később Tordai „úgynevezett miniszterelnöknek” nevezte Orbánt, amit Latorcai sietett kijavítani, mert Orbán „Magyarország valóságos miniszterelnöke”. 

Aztán a sokszor megszólított Orbán válaszolt, hasonlóan elegáns fordulatokkal. A Párbeszédet azzal csúfolta ki, hogy félszázalékos párt, a legnagyobb derültséget pedig azzal keltette a mögötte ülő beosztottjai körében, hogy elmondta: Tordai kérdését a vele egy frakcióban ülő, de MSZP-s Burány Sándor nyújtotta be írásban, MSZP-s fejléces papíron.

Tiszta dili ez a parlament XD XD