Az egykori NATO-főtitkár Javier Solana nem kapott vízumot az USA-ba

A spanyol Javier Solana hiába volt évekig a világ vezető diplomatája, az Egyesült Államok megtagadta a vízumkérelmét, mivel az elmúlt években járt Iránban, ez pedig az Belbiztonsági Minisztérium listája szerint kizáró ok.

Az már mellékes körülmény, hogy Solana éppen azért járt korábban Iránban, mert segített összehozni azt az atomalkut. Akkor az EU külpolitikai vezetőjeként állt egy delegáció élén. Most a Brookings Institution washingtoni rendezvényén mondott beszédet, de hiába kért vízumot. 

Fotó: GEORGES GOBET/AFP

A jelenlegi amerikai vízumrendszerben mindazok, akik jártak a hét listázott ország, azaz Irak, Szíria, Irán, Szudán, Líbia, Szomália vagy Jemen valamelyikében 2011 márciusa óta, nem utazhatnak be automatikusan az országba, és vízumot kell igényelniük. 

Solana egy spanyol tévének magyarázta el hétfőn, hogy nem hiszi, hogy ez egy szerencsés rendszer lenne, hiszen egyes embereknek muszáj meglátogatnia ezeket a bonyolult országokat, azért, hogy a tárgyalásokat életben tartsák. Solana, aki egykor spanyol külügyminiszter is volt, 2013-ban ott volt Rohani elnök beiktatásán. Mint elmondta, akkor azokat képviselte, akik részt vettek az atomalku összehozásában

Most megpróbál utánajárni, hogy mit kell tennie ahhoz, hogy kikerüljön a feketelistázott személyek közül. Több egyetem professzora, számos tennivalója akad az Egyesült Államokban, ezért reméli, hogy hamar visszajuthat. (Guardian)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.