Az egykori NATO-főtitkár Javier Solana nem kapott vízumot az USA-ba

külföld
2018 június 25., 10:03
comments 117

A spanyol Javier Solana hiába volt évekig a világ vezető diplomatája, az Egyesült Államok megtagadta a vízumkérelmét, mivel az elmúlt években járt Iránban, ez pedig az Belbiztonsági Minisztérium listája szerint kizáró ok.

Az már mellékes körülmény, hogy Solana éppen azért járt korábban Iránban, mert segített összehozni azt az atomalkut. Akkor az EU külpolitikai vezetőjeként állt egy delegáció élén. Most a Brookings Institution washingtoni rendezvényén mondott beszédet, de hiába kért vízumot. 

photo_camera Fotó: GEORGES GOBET/AFP

A jelenlegi amerikai vízumrendszerben mindazok, akik jártak a hét listázott ország, azaz Irak, Szíria, Irán, Szudán, Líbia, Szomália vagy Jemen valamelyikében 2011 márciusa óta, nem utazhatnak be automatikusan az országba, és vízumot kell igényelniük. 

Solana egy spanyol tévének magyarázta el hétfőn, hogy nem hiszi, hogy ez egy szerencsés rendszer lenne, hiszen egyes embereknek muszáj meglátogatnia ezeket a bonyolult országokat, azért, hogy a tárgyalásokat életben tartsák. Solana, aki egykor spanyol külügyminiszter is volt, 2013-ban ott volt Rohani elnök beiktatásán. Mint elmondta, akkor azokat képviselte, akik részt vettek az atomalku összehozásában

Most megpróbál utánajárni, hogy mit kell tennie ahhoz, hogy kikerüljön a feketelistázott személyek közül. Több egyetem professzora, számos tennivalója akad az Egyesült Államokban, ezért reméli, hogy hamar visszajuthat. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.