Egy mexikói város összes rendőrét őrizetbe vették

Július 1-jén Mexikóban választásokat tartanak, és ahogy közeledik ez az időpont, országszerte egyre több jelölt lesz gyilkosság áldozata. A 64 éves Fernando Ángeles Juárez a kb. 22 ezer lakosú Ocampo városban indult a polgármesterségért, de egészen biztos nem fogja már vezetni a települést, csütörtökön ugyanis a háza előtt lelőtték.

Ő már a harmadik politikus, akivel az elmúlt héten végeztek csak Michoacán államban.

Vasárnap korán reggel aztán a gyilkossággal összefüggésben szövetségi hatóságok őrizetbe vették Ocampo mind a 27 rendőrét és a város közbiztonsági vezetőjét is (aki irányítja a rendőrség munkáját). A gyilkosság után nem sokkal már szóltak arról hírek, hogy a szövetségi hatóságok a közbiztonsági elöljárót, Oscar González Garcíát gyanúsítják, viszont amikor először szombaton megérkeztek a városba, hogy őrizetbe vegyék, a helyi rendőrség megállította őket.

A michoacáni szövetségi rendőrség egyik alakulata egy korábbi akció soránFotó: STRINGER/Anadolu Agency

Vasárnap aztán erősítéssel tértek vissza, és bevarrták az összes rendőrt is.

Fernando Ángeles Juárez egyébként egy helyi üzletember volt, kevés politikai tapasztalattal. Ismerősei szerint azért indult el a választáson, mert megelégelte a mindent átható korrupciót és a szegénységet, és úgy hitte, ő ezen tud majd változtatni. Eredetileg függetlenként indult, a választás előtt nem sokkal viszont belépett az egyik legnagyobb mexikói balközép pártba. (BBC)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.