Erdogan Szíria felszabadítását ígérte győzelmi beszédében

Szíria „felszabadításának” folytatását, és a terrorizmus elleni további küzdelmet ígérte hétfőn választási győzelme utáni első beszédében Recep Tayyip Erdogan újonnan megválasztott török államfő. 

„Meg fogjuk szabadítani Szíria földjét a terroristáktól, hogy visszatérhessenek oda szíriai vendégeink” - mondta Erdogan a Törökországban tartózkodó mintegy hárommillió szíriai menekültre utalva. Hangsúlyozta, hogy országa folytatni akarja a harcot a terrorista szervezetek ellen.

Az elnök a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) ankarai székházának balkonjáról elhangzott beszédében azt mondta, már a következő naptól hozzáfog választási ígéreteinek teljesítéséhez.

Erdogan a szavazatok 52,4 százalékát szerezte meg a Törökországban vasárnap tartott előrehozott elnökválasztáson. A legfőbb ellenfele, Muharrem Ince, a kemalista Köztársasági Néppárt jelöltje 30,76 százalékot kapott. Mögöttük Selahattin Demirtas, a Kurdbarát Népek Demokratikus (HDP) börtönben ülő egykori társelnöke 8,4, majd Meral Aksener, a Jó Párt (IP) jelöltje sorakozik 7,39 százalékkal végzett. A két utolsó helyen álló jelölt együttesen alig haladja meg az 1 százalékot.

Az elnökválasztással egyidőben parlamenti választásokat is tartottak. Erdogan pártja, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) és a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) által alkotott "Népszövetség" nevű pártszövetség a szavazatok 53,6 százalékát kapta, így 342 mandátumot szerezhet a 600-ból az egykamarás parlamentben. Ezen belül az AKP 42,42 százalékot (293 parlamenti helyet), az MHP pedig 11,17 százalékot (49 mandátumot) szerzett.

Az elnökválasztáson 88,14 százalék, a parlamenti választáson 87,28 százalékos volt a részvétel.  

Erdogan - aki a választás után rögtön életbe lépő, neki teljhatalmat biztosító elnöki rendszer irányítója lesz - megválasztása után éppen a magas részvételre hivatkozva azt mondta, hogy ezen a választáson a demokrácia aratott győzelmet, szerinte sok országban ennek a részvételi aránynak a felét sem tapasztalni. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.