Nyugdíj-kiegészítést kapnak a szegény művészek

POLITIKA
2018 június 25., 11:40
comments 157

A kormány tavaly decemberben vezette be a művészjáradékot, amely havi 121 ezer forintot jelent az állami díjakkal elismert, 65 évnél idősebb alkotóknak. Ez automatikusan jár, csak igényelni kell az MMA-n keresztül. Már akkor írtunk róla, hogy ezzel tovább nő az állami díjak értéke, hiszen eddig ezekkel csak egyszeri juttatás és néhány kisebb kedvezmény járt, de innentől kezdve úgy áll a helyzet, hogy akit díjaz a kormány, annak biztosított az időskori megélhetése, akit nem, annak nem.

Balog Zoltán átadja a Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést Frenreisz Károly előadóművésznek, zeneszerzőnek az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Pesti Vigadó dísztermében tartott ünnepségen 2015. augusztus 19-én.
photo_camera Balog Zoltán átadja a Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést Frenreisz Károly előadóművésznek, zeneszerzőnek az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Pesti Vigadó dísztermében tartott ünnepségen 2015. augusztus 19-én.

Erre az egyenlőtlenségre reagál az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) kezdeményezése, amely „azoknak az elismert előadóművészeknek kíván segítséget nyújtani, akik rendkívül alacsony nyugdíjuk mellé semmilyen más juttatásban nem részesülnek.” Akik nem kaptak magas állami, szakmai kitüntetést, azok gyakran nehéz öregkornak néznek elébe, a havonta folyósított összeg több száz művész életét teheti könnyebbé - teszi hozzá a közlemény.

Az EJI honlapján közzétett tájékoztató alapján azok kérhetik a támogatást, akik

  • igazoltan legalább huszonöt évig voltak főfoglalkozásszerűen előadóművészek;
  • betöltötték a 65. életévüket és/vagy öregségi nyugdíjat kapnak, de ennek összege nem haladja meg a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj 400%-át;
  • és nem jogosultak a művészjáradékra, illetve nem kapnak más, nagy összegű állandó állami juttatást. 

A kérelmekről az EJI elnöksége dönt, a nyugdíj-kiegészítés összegét pedig a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj (ez idén 28.500 forint) 35-200 százalékában, különös méltánylást igénylő esetben legfeljebb annak 300 százalékában határozza meg. 

És hogy honnan lesz erre pénz? „A juttatás fedezetét a jogdíjak biztosítják, azt tehát a művészek maguk termelik meg” - válaszol az EJI közleménye.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.