Több mint 13 ezer kiutasított bevándorlót hagytak magukra a Szaharában az algériai hatóságok

Algéria több mint 13 ezer kiutasított bevándorlót - köztük várandós nőket és gyerekeket - hagyott magára a Szaharában az utóbbi 14 hónapban ivóvíz és élelem nélkül

- jelentette az AP amerikai hírügynökség hétfőn.

A tűző napon menetelő emberek többsége Nigerbe tart, olykor fegyverrel fenyegetve kényszerítik őket arra, hogy útra keljenek. A szerencsésebbeknek sikerül keresztülvergődniük azon a 15 kilométeres senkiföldjén, amelynek végén elérik Asszamaka határfalut. Többen napokig bolyonganak a forróságban, mire egy ENSZ-mentőcsapat rájuk bukkan és segít rajtuk, sokan viszont odavesznek. Az AP által meginterjúvolt túlélők elmondása szerint sok ember egyszerűen nyomtalanul eltűnik a Szaharában.

Az algériai hatóságok egyre több alkalommal utasítanak ki az országból tömegesen bevándorlókat azóta, hogy az Európai Unió tavaly októberben fokozta az észak-afrikai országokra gyakorolt nyomást annak érdekében, hogy fékezzék meg az Európa felé igyekvő migránsokat. Az EU egyik szóvivője elismerte, hogy tudnak az algériai gyakorlatról, de nézete szerint szuverén országoknak jogukban áll bevándorlókat kitoloncolni a területükről, amennyiben azt a nemzetközi joggal összhangban teszik.

Algéria jelenleg nem kap azokból az uniós forrásokból, amelyeket afrikai országoknak nyújtanak a migrációs válság kezelése céljából. 2014 és 2017 között 111 millió dollárnyi segélyt kapott erre a célra Európától.

Bevándorlók AlgírbanFotó: Billal Bensalem/NurPhoto

Algéria nem közöl hivatalos számokat arról, hogy hány embert toloncolt ki erőszakkal az országból. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) 2017 májusa óta készít feljegyzéseket erről: az első hónapban 135 embert utasítottak ki Algériából, míg 2018 áprilisában ez a szám 2888-ra emelkedett. Az utóbbi 14 hónapban összesen mintegy 11 ezer ember jutott el nigeri területre a sivatagon keresztül. Legalább 2500 embert kényszerítettek gyalogolni hasonló körülmények között Mali irányába, arról nincsenek adatok, hányan halhattak meg menet közben.

A túlélők beszámolói szerint az algériai hatóságok rendszerint több száz kiutasított bevándorlót gyűjtenek be egyszerre, teherautókba és buszokba zsúfolják őket, majd kirakják őket a Szaharában pénz és telefon nélkül, és megmutatják nekik, merre kell indulni a nigeri határ felé.

Az AP birtokában vannak videofelvételek is, amelyeken látható az algériai hatóságok eljárása.

Algéria egyelőre nem reagált az AP jelentésére. Korábban elutasították a jogsértésekre vonatkozó bírálatokat, és azt állították, hogy a vádak egy rosszindulatú kampány részei, amellyel a környező országokat akarják feldühíteni.

Az IOM becslései szerint minden olyan bevándorlóra, aki a Földközi-tengeri átkelés közben veszítette életét, két olyan ember jut, aki a szaharai gyaloglást nem élte túl. 2014 óta ez a szám, akár a 30 ezret is elérheti. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.