Kilenc golyót kapott, céltáblának használták a hortobágyi gólyát

2018 június 26., kedd 17:37
139
Fotó: Antonio Siracusa/Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány

Négy különböző kaliberű fegyverrel lőttek meg egy gólyát Mezőnagymihány térségében. Az állatot ismeretlenek minden jel szerint céltáblaként használták, de csodával határos módon túlélte a lövéseket. 

A hortobágyi madárkórház vezető főorvosa szerint az állat valószínűleg épp a fészkében tartózkodott, és a tojásait, fiókáit védte, miközben tüzeltek rá. Déri János az MTI-nek azt mondta: a sérült állatot elszállították, de csak a röntgenfelvételekből derült ki, hogy a teste több méretű szoknyás légpuskalövedékekkel van tele.

 A fegyvereket egyelőre nem azonosították be, de feltehetően légpisztolyokból származnak. 

 A szoknyás lövedék a főorvos szerint azért is veszélyes, mert térfogatánál nagyobb toll- és egyéb szennyeződést visz be az állat testébe, ami fertőzéveszéllyel jár. Eddig egy golyót sikerült eltávolítani a gólyából, kettőt még ki kell venni, a többi várhatóan betokozódik. Néhány hét múlva várhatóan elhagyhatja a madárkórházat. 

Bűnszövetkezetben elkövetett állatkínzás, orvvadászat és természetkárosítás bűncselekmény elkövetése miatt a Madárkórház Alapítvány feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen. A fehér gólya egyébként fokozottan védett faj. 

Néhány napja Hajdúszoboszló környékén találtak egy gólyát sörétes puskából származó lövedékkel a testében.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt