28 éves szocialista jelölt ütötte ki a Demokrata Pártot tíz ciklus óta képviselő politikust New Yorkban

külföld
2018 június 27., 05:28
comments 150

Bombameglepetést hozott a Demokrata Párt New York-i előválasztása a 14. választókörzetben: a párt rendkívül beágyazott szereplője, Joe Crowley, aki 10 cikluson át volt tagja a képviselőháznak, és a demokraták képviselőházi frakcióját vezető Nancy Pelosi utódjának tartották, sima vereséget szenvedett az első választásán induló 28 éves szocialista jelölttől, Alexandria Ocasio-Corteztől. 

Alexandria Ocasio-Cortez
photo_camera Alexandria Ocasio-Cortez Fotó: Scott Heins/AFP

Jelen állás szerint Ocasio-Cortez a szavazatok 57,5 százalékát szerezte meg, míg Crowley mindössze 42,5 százalékot. Az előválasztást New York Bronxot és Queenst is magábafoglaló körzetében tartották. 

Ocasio-Cortez a demokrata mainstreamet balról előzni próbáló szocialista szárnyhoz tartozik, korábban volt Bernie Sanders önkéntese is. A kampány során Crowley ellen a Wall Streethez való közelségét, illetve azt hozta fel, hogy a politikus elszakadt választókörzetététől és az ott élőktől.

A sajtót is meglepetésként érő győzelem első elemzései is mind erre futnak ki: sokan emlegetnek például egy fórumot, ahova Crowley nem ment el, csak egy segédjét küldte, ez pedig sokakban felháborodást váltott ki. Ocasio-Cortez teljesen alulról szerveződő kampányt vitt, önkéntesek segítségével, miközben adományokból tizedannyi pénzt szedett össze, mint a kampányára 3 millió dollárt behúzó Crowley. 

photo_camera Fotó: Scott Heins/AFP

A képviselőházban jelenleg Crowley volt a negyedik legmagasabb poszton lévő demokrata, és mindenki Pelosi egyértelmű utódjának tekintette. A Guardiannak nyilatkozó washingtoni források szerint Crowley egyáltalán nem aggódott az előválasztás miatt, magabiztos volt a győzelmében. Az is számíthatott, hogy 2004-ben volt utoljára szükség egyáltalán előválasztát tartani, ekkor volt utóljára demokrata kihívója Crowleynak. 

Az eredmény persze óriási felbolydulást okozott, az összes jelentős amerikai lap vezető helyen foglalkozik Ocasio-Cortez győzelmével, és sokan már egyértelmű párhuzamot látnak azzal az esettel, amikor a Tea Party jelöltje, David Bratt tudta megverni az egyik legbefolyásosabb republikánust, Eric Cantort még 2014-ben, komoly felfordulást hozva így az amerikai jobboldalon. Kérdés azonban, hogy Ocasio-Cortez győzelme mennyire lesz majd másolható a szocialisták számára, hiszen egy rendkívül beágyazott helyi jelöltről volt szó, és a jelek szerint a demokrata mainstream nem is vette komolyan a lehetőséget, hogy nyerhet, a következő választásokra viszont már biztos nem futnak majd így rá.  

Joe Crowley
photo_camera Joe Crowley Fotó: Larry French/AFP

Ocasio-Cortez országos politikai kérdésekben is aktív volt a kampány során, többek között ellátogatott a mexikói határhoz, ahol a bevándorlásért felelős ügynökség felszámolásáért tüntetett. Crowley eddig nem ment el nyilatkozataiban, ő csak fasisztának nevezte az ügynökséget. 

Crowley közleményben gratulált Ocasio-Corteznek, és jelezte, hogy támogatni fogják mindenben, hogy küzdhessen a Trump-kormánnyal, ami az igazi fenyegetést jelenti. 

Az eredményre Twitteren reagált Trump is, de sajátos módon úgy keretezte a történteket, mintha Crowley azért veszített volna, mert nem volt elég tisztelettudó az elnökkel szemben. Crowley hangos kritikusa volt Trump elnökségének. Arról, hogy Ocasio-Corteznek is rettenetes véleménye van az elnökségéről, Trump már nem írt semmit. 

link Forrás

(Guardian, CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.