28 éves szocialista jelölt ütötte ki a Demokrata Pártot tíz ciklus óta képviselő politikust New Yorkban

külföld
2018 június 27., 07:28

Bombameglepetést hozott a Demokrata Párt New York-i előválasztása a 14. választókörzetben: a párt rendkívül beágyazott szereplője, Joe Crowley, aki 10 cikluson át volt tagja a képviselőháznak, és a demokraták képviselőházi frakcióját vezető Nancy Pelosi utódjának tartották, sima vereséget szenvedett az első választásán induló 28 éves szocialista jelölttől, Alexandria Ocasio-Corteztől. 

Alexandria Ocasio-Cortez
photo_camera Alexandria Ocasio-Cortez Fotó: Scott Heins/AFP

Jelen állás szerint Ocasio-Cortez a szavazatok 57,5 százalékát szerezte meg, míg Crowley mindössze 42,5 százalékot. Az előválasztást New York Bronxot és Queenst is magábafoglaló körzetében tartották. 

Ocasio-Cortez a demokrata mainstreamet balról előzni próbáló szocialista szárnyhoz tartozik, korábban volt Bernie Sanders önkéntese is. A kampány során Crowley ellen a Wall Streethez való közelségét, illetve azt hozta fel, hogy a politikus elszakadt választókörzetététől és az ott élőktől.

A sajtót is meglepetésként érő győzelem első elemzései is mind erre futnak ki: sokan emlegetnek például egy fórumot, ahova Crowley nem ment el, csak egy segédjét küldte, ez pedig sokakban felháborodást váltott ki. Ocasio-Cortez teljesen alulról szerveződő kampányt vitt, önkéntesek segítségével, miközben adományokból tizedannyi pénzt szedett össze, mint a kampányára 3 millió dollárt behúzó Crowley. 

photo_camera Fotó: Scott Heins/AFP

A képviselőházban jelenleg Crowley volt a negyedik legmagasabb poszton lévő demokrata, és mindenki Pelosi egyértelmű utódjának tekintette. A Guardiannak nyilatkozó washingtoni források szerint Crowley egyáltalán nem aggódott az előválasztás miatt, magabiztos volt a győzelmében. Az is számíthatott, hogy 2004-ben volt utoljára szükség egyáltalán előválasztát tartani, ekkor volt utóljára demokrata kihívója Crowleynak. 

Az eredmény persze óriási felbolydulást okozott, az összes jelentős amerikai lap vezető helyen foglalkozik Ocasio-Cortez győzelmével, és sokan már egyértelmű párhuzamot látnak azzal az esettel, amikor a Tea Party jelöltje, David Bratt tudta megverni az egyik legbefolyásosabb republikánust, Eric Cantort még 2014-ben, komoly felfordulást hozva így az amerikai jobboldalon. Kérdés azonban, hogy Ocasio-Cortez győzelme mennyire lesz majd másolható a szocialisták számára, hiszen egy rendkívül beágyazott helyi jelöltről volt szó, és a jelek szerint a demokrata mainstream nem is vette komolyan a lehetőséget, hogy nyerhet, a következő választásokra viszont már biztos nem futnak majd így rá.  

Joe Crowley
photo_camera Joe Crowley Fotó: Larry French/AFP

Ocasio-Cortez országos politikai kérdésekben is aktív volt a kampány során, többek között ellátogatott a mexikói határhoz, ahol a bevándorlásért felelős ügynökség felszámolásáért tüntetett. Crowley eddig nem ment el nyilatkozataiban, ő csak fasisztának nevezte az ügynökséget. 

Crowley közleményben gratulált Ocasio-Corteznek, és jelezte, hogy támogatni fogják mindenben, hogy küzdhessen a Trump-kormánnyal, ami az igazi fenyegetést jelenti. 

Az eredményre Twitteren reagált Trump is, de sajátos módon úgy keretezte a történteket, mintha Crowley azért veszített volna, mert nem volt elég tisztelettudó az elnökkel szemben. Crowley hangos kritikusa volt Trump elnökségének. Arról, hogy Ocasio-Corteznek is rettenetes véleménye van az elnökségéről, Trump már nem írt semmit. 

link Forrás

(Guardian, CNN)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.