Az örökbefogadó meleg pároknak is jár a GYED

POLITIKA
2018 június 27., 09:45
comments 74

Megváltoztatta korábbi elutasító álláspontját Budapest Főváros Kormányhivatala, amely immár elismeri, hogy mivel a bejegyzett élettársi kapcsolatra is alkalmazni kell a házasságra vonatkozó szabályokat, így az örökbefogadó meleg pároknak is jár a GYED.

A kormányhivatalt a hét éve együtt élő Ádám és Márton kereste meg, akik 2015 óta bejegyzett élettársi kapcsolatban élnek. És bár a magyar jog az azonos nemű párok számára a közös örökbefogadást nem teszi lehetővé, annak nincs törvényes akadálya, hogy a pár egyik tagja gyermeket fogadjon örökbe. A pár élt is a lehetőséggel, Márton 2018 tavaszán örökbe fogadott egy gyermeket. Ádám támogatta ebben, kapcsolatukat nyíltan felvállalták az állami szervek előtt is.

Az örökbefogadás után úgy döntöttek, hogy felváltva maradnak otthon a gyerekkel. Erre az időszakra Ádám is szeretett volna GYED-et igényelni. A kormányhivatal első körben azt közölte, hogy bejegyzett élettársként Ádám nem jogosult GYED-re párja örökbefogadott gyermeke után. A pár ugyan felhívta a kormányhivatal figyelmét a törvényre, mely szerint a bejegyzett élettársakra is vonatkoznak a házastársakra vonatkozó szabályok, de a hivatal ezt azzal rázta le, hogy az "társadalombiztosítási jogviszonyra nem terjed ki".

Ez persze hülyeség, amit a kormányhivatal is kénytelen volt elismerni azután, hogy Ádám és Márton kérésére a Háttér Társaság panasszal élt a hivatal jogszabálysértő értelmezésével szemben. A Kormányhivatal helyt adott a panasznak, sőt

még a korábbi hibás tájékoztatásért is elnézést kért.

“A bejegyzett élettársi kapcsolat közel tíz éve része a magyar jogrendnek, a hatóságok számtalan esetben mégis zavarba ejtő tudatlanságról tesznek tanúbizonyságot” - kommentálta a Kormányhivatl eljárását Dombos Tamás, a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatának munkatársa. “Csak az érintettek tájékozottságán és kitartásán múlik, hogy tudják-e jogaikat érvényesíteni.” (Via Háttér Társaság. Címlapképünk illusztráció.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.