Donald Tusk szerint nincs sok idő megoldani a migrációs válságot, mert egyre többen hisznek a populistáknak

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Nincs sok idő a migrációs válság megoldására, mivel az elősegítette számos populista politikai erő felemelkedését, az Európai Uniónak ezért mielőbb be kell bizonyítania, hogy képes a helyzet rendezésére – figyelmeztetett az Európai Tanács elnöke az uniós tagállamok vezetőinek küldött szerdai levelében.

Donald Tusk arról számolt be, hogy az eheti EU-csúcs legfőbb témája a migráció lesz, és javaslatot fog tenni a Földközi-tengerből kimentett bevándorlók biztonságos elhelyezésére és menedékkérelmük elbírálására Európán kívül létrehozandó központok felállítására.

Azt mondta, bármilyen közös migrációs politikának előfeltétele, hogy a tagállamok döntsék el, hogy ki léphet az EU területére. „Ha ezt nem sikerül elérni, az a gyengeség jele lenne, és mindenekfelett azt a benyomást keltené, hogy Európának nincs külső határa” – mondta.

Mint írta, az uniós állampolgárok már régóta azt várják, hogy Európa „mutasson eltökéltséget a biztonságérzetük helyreállítása iránt, és nem azért, mert egyszer csak idegengyűlölők lettek és falakkal akarják kizárni a világ többi részét, hanem azért, mert a politikai hatóságoknak a törvény végrehajtása, illetve a terület és a határok védelme a feladata”.

Egyesek szerint a külső határok kevéssé hatékony védelme az EU vagy maga a liberális demokrácia velejárója, új politikai mozgalmak születnek, amik egyszerű, radikális válaszokat kínálnak a legösszetettebb kérdésekre. Egyre többen gondolják azt, hogy az illegális migrációt csak egy erőskezű, Európa-ellenes és antiliberális, autoriter tendenciákkal bíró hatalom tudja megállítani – írta az Európai Tanács elnöke, aki szerint:

„Ha az emberek elhiszik, hogy egyedül ők kínálnak hatékony megoldásokat a migrációs válságra, akkor minden mást is el fognak nekik hinni. A tét nagy, az idő rövid.”

Tusk és Orbán 2016 szeptember 13-án Budapesten.Fotó: Botár Gergely/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

A levelében Tusk röviden kitért az EU és az USA közötti konfliktusokra is: jelenleg hatalmas nyomás alatt vannak a transzatlanti kapcsolatok Donald Trump amerikai elnök politikája miatt, és nem csak a kereskedelmi kérdésekben nagyok a nézeteltérések. Tusk szerint a viszony a Nyugat egységének fenntartását célzó „fáradhatatlan” EU-s erőfeszítések ellenére is feszült. „Úgy vélem, hogy miközben a legjobbakban bízunk, fel kell készülnünk a legrosszabb forgatókönyvekre” – írta. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.