Nemzetközi összehasonlításban elég rosszul keresnek a magyarok

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

2017-ben ugyan a minimálbér-emelés és a fokozódó munkaerőhiány miatt minden korábbinál nagyobb mértékben növekedtek a magyar fizetések, nemzetközi összehasonlításban még mindig rendkívül alacsonynak számítanak. Az OECD közölte az MFOR szerint "kijózanító" statisztikákat, melyek alapján a legfejlettebb országokat tömörítő szervezet tagállamai közül egyedül Mexikóban keresnek átlagban kevesebbet a dolgozók.

Pedig tényleg látványos volt a növekedés, 2016-ban a magyar átlagfizetés vásárlóerő-paritáson mérve évi 20825 dollár volt, 2017-re ez 22576 dollárra nőtt. Ez 8,4 százalékos növekedés, aminél csak Izlandon nőttek jobban a bérek. De ez is csak ennyire volt elég.

Régiós összehasonlításban a magyar munkavállalók

  • 7,2 százalékkal keresnek kevesebbet a szlovákoknál;
  • 11 százalékkal a cseheknél;
  • 16,5 százalékkal a lengyeleknél.

A többieket inkább hagyjuk is, elég, ha annyit mondok, hogy egy átlag szlovén évente majdnem 35 ezer dollárt keres.


A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.