A török rendőrség éjjel rátörte az ajtót egy újság isztambuli irodájára

2018 június 28., csütörtök 11:18

Házkutatást tartott a török rendőrség csütörtökre virradó éjjel a sendika.org nevű ellenzéki internetes hírportál isztambuli irodájában a sajtóorgánum jelentése szerint. Azt írták, a rendőrség éjjel nem sokkal kettő óra után törte be a szerkesztőség ajtaját. Az épületben akkor még csak a ház gondnoka tartózkodott, az irodában nem volt senki sem. Később ügyvédek is érkeztek helyszínre, a rendőrök azonban egy ideig nem engedték meg nekik, hogy figyelemmel kövessék a házkutatást.

Forrás: sendika62.org

A sendika.org beszámolója alapján a hatóságok az egyik szerkesztő, Ali Ergin Demirhan elleni nyomozás keretében tartották a razziát.

A Cumhuriyet török kormánykritikus napilap korábban azt közölte: Demirhant a végrehajtó elnöki rendszer bevezetéséről döntő 2017. április 16-i népszavazás utáni hetekben rövid időre kétszer is őrizetbe vette a rendőrség. Az indok először az volt, hogy „illegitimnek próbálta feltüntetni a referendum eredményét”, majd azért állították elő, amiért a „Meg tudjuk állítani a diktatúrát” című írásával az ügyészség szerint terrorpropagandát folytatott.

A sendika.org jelenleg épp a sendika62.org címen érhető el. A hírportál így próbálja megkerülni azt a hatósági döntéssorozatot, ami már 61-szer mondta ki az internetes oldal hozzáférhetőségének akadályoztatását. A sendika.org a 49. tiltás után „a legtöbbször blokkolt, de ennek ellenére még mindig működő hírportál” címért a Guinness Rekordok Könyvéhez is benyújtotta a jelentkezést.

Törökországban a 2016. júliusi puccskísérlet után száznál is több médiaintézményt bezártak. A Török Újságírók Egyesületének (TGS) legutóbbi, május 31-i adatai szerint most egyszerre 146 újságírót tartanak fogva az ország börtöneiben. (MTI)