Börtönlázadás Brazíliában, két halott

külföld
2018 június 28., 04:16
comments 14

Fellázadt a foglyok egy csoportja az észak-brazíliai Pará szövetségi állam egyik börtönében. Lefegyverezték a fegyőröket, és kikényszerítették, hogy nyissanak ki több cellát. Az így kiszabadult foglyok tömeges szökésbe kezdtek, ebben segítségükre volt egy fegyveres csoport, amely a börtönön kívülről vette tűz alá az épület körül szolgáló őröket.

A kirobbant tűzharcban két rab életét vesztette, egy börtönőr megsebesült.

A szökött rabok a börtön körüli sűrű erdőbe menekültek, ez nehezíti a felkutatásukat.

Az EFE spanyol hírügynökség szerint 571 elítéltet raboskodik ebben a börtönben, noha eredetileg csak 180 rab befogadására mértezték az épületet. A túlzsúfoltság amúgy is a brazil börtönviszonyok egyik legfőbb problémája, arról nem is beszélve, hogy néhány nemzetközi szervezet szerint világviszonylatban ebben az országban vannak a legembertelenebb körülmények a büntetés-végrehajtó intézményekben.

Hivatalos adatok szerint tavaly decemberben a brazil "börtöntársadalom" létszáma 726 712 volt, ez 104 ezerrel több, mint amennyi 2014-ben volt. A cellákban ülők számát tekintve Brazília a harmadik helyet foglalja el a világon az Egyesült Államok és Kína mögött. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.