Elképesztő dráma: Szenegál kikapott Kolumbiától és több sárga lapja miatt kiesett a vébéről

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.
Hátul Sanchez és Mina, elöl Quintero és Falcao örömeFotó: MANAN VATSYAYANA/AFP
június 28., 16:00
SEN
0
1
COL
Gól:
Mina (73')
Sárga lap:
Mojica (45')
Piros lap:

Kolumbiának mindenképp kellett a győzelem ahhoz, hogy biztosan továbblépjen, Szenegálnak már egy döntetlen is elég volt a nyolcaddöntőhöz, és ennek szellemében álltak is fel a csapatok a mindent eldöntő utolsó csoportmeccsen Szamarában. 

Mindkét csapat csak akkor juthatott volna tovább, ha döntetlenre végeznek, a lengyelek pedig nagyon megverik Japánt. Japán végül 1-0-ra kikapott Lengyelországtól, ezzel pontra és gólarányra is Szenegállal együtt végzett, de kevesebb sárga lapja miatt második helyen mégis továbbjutott.

Szamarában a szenegáli kapitány, Aliou Cissé a meccs előtt megkeverte a kártyákat: a Japán ellen 2-2-re végző csapatból kikerült a szélen rendre veszélyesen felfutó (és gólt is szerző) szélső Wague, és Gassam került a helyére, a középpálya szívéből kivette a két N'Diaye-t, előre pedig Keita Baldét tette be Mané mellé, plusz a jobbszélső Sarrt valamelyest visszavonta a támadósorból, és egy biztonságosabb 4-4-2-vel vágott neki a meccsnek. 

Kolumbia két helyen változtatott: visszatért a középpályára az első meccsen kiállított és eltiltott Carlos Sánchez, mellette pedig a támadóbb felfogású Uribe kapott helyet. 

A végeredmény az lett, hogy a hátrébbról induló szenegáliak könnyebben szereztek labdát a középpályán. és nem csak korán megakasztották a kolumbiai akciókat, de kapura is veszélyesebbek voltak az első félidőben. 

A kezdeti tapogatózás után a 15. perc Davinson Sanchez szerelte becsúszva Manét, a szerb bíró pedig tizenegyest ítélt, a reklamálás után viszont jött a videóbíró, a játékvezető pedig - helyesen - visszavonta a döntést. 

Sokáig Szenegál dominálta a játékot, pedig Kolumbiát sürgette az idő. 

A 25. percben Quintero ívelt be jobbról egy szabadrúgást, Falcao az ötösről fölé fejelt. Les miatt a bíró végül kifelé ítélt szabadot, a 27. percben aztán Niang majd Sarr gyenge lövését szedte fel Ospina. A 30. percben meghűlt a vér a kolumbiaiakban: James Rodriguez sérülés miatt kellett lejöjjön a pályáról, Muriel jött be helyére. 

Pekerman vigasztalja James-tFotó: FABRICE COFFRINI/AFP

A második félidőt is bántóan enerváltan kezdték a kolumbiaiak, Szenegál sem veszélyeztetett, de masszívan védekeztek, és úgy tűnt, hogy könnyen uralják a meccset. 

Aztán váratlanul megjött a hír, hogy a lengyelek vezetnek a japánok ellen, ezzel pedig mindkét csapat hirtelen továbbjutónak számított. Kolumbia így is a szakadék szélén állt, és a félidő közepére ezt megérezve felélénkültek. A 65. percben Quintero beadását kifejelték a védők, Muriel lőtt, Koulibaly blokkolta a lövést szögletre, két perccel később Muriel ugrott ki egy labdával, N'Diaye kapus az utolsó pillanatban tisztázott előle (és tarolta le a csatárt). A 69. percben Sané ért bele rosszul egy beadásba, és a kapusnak kellett védenie.  

A 74. percben Quadrado harcolt ki szögletet a jobboldalon. Quintero csavarta be a labdát, Mina pedig Niangot megelőzve, a kapuba fejelt. N'Diaye beleért a földről felpattanó labdára, de az olyan gyors volt, hogy kiütni nem tudta. 

Ezzel Szenegál kiesőnek számított, mivel gólarányban azonosan állt a 0-1-re álló Japánnal, akiknek viszont kevesebb sárgalapjuk van. Márpedig a FIFA szabályai szerint ez számít: a gólarány és az egymás elleni meccs (ami ugye döntetlen lett Szenegál és Japán között) után a fair play-mutató dönt. Ezt a sárga- és piros lapok alapján állapítják meg, ebben pedig Japán jobban állt. 

Felélénkült a meccs, és persze főleg a kiesés szélére sodródott Szenegál: a 78. percben Keita Baldé szögletét Sané csúsztatta kapura, Ospina nagyon nagyot védett a gólvonalon, aztán a 80. percben Mané adott be pontosan egy labdát, a hosszúoldalon a csereként beállt Ismaila lőtt csúnyán fölé.

A területek megnövekedtek, az utolsó percekben Kolumbia Quintero és Cuadrado révén több veszélyes kontrát is tudott vezetni, de gól már nem esett, így Kolumbia 1-0-ra győzött, Szenegál pedig drámai körülmények között búcsúzott a vébétől. 

H csoport M Gy D V G+ G- GK P
1. Kolumbia 3 2 0 1 5 2 3 6
2. Japán 3 1 1 1 4 4 0 4
3. Szenegál 3 1 1 1 4 4 0 4
4. Lengyelország 3 1 0 2 2 5 -3 3