Lebőgéssel, a focit kicsit sem erőltetve, csak Kolumbiának köszönhetően jutott tovább Japán

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

június 28., 16:00
JPN
0
1
POL
Gól:
Bednarek (59')
Sárga lap:
Makino (66')
Piros lap:

Délután a H csoportban Szenegál és Kolumbia összecsapásával egy időben 43 ezer ember előtt tartott, kevésbé érdekes meccsen csoportelső Japán játszott a biztos kieső Lengyelországgal. A japánoknak kevéssé számított, mi történik a másik meccsen: egy vereséggel talán, egy döntetlennel pedig egészen biztosan továbbjutottak volna, míg a győzelem csoportelsőséget ígért. A japán szövetségi kapitány kockáztatott is: hat alapembert lecserélt a csapatban. Ekkor még nem tudtuk, hogy a másik meccs lesz számukra a döntő.

Fotó: Mark Ralston/AFP

1. félidő: semmi különös, csak a vb legnagyobb védése

Rögtön a 3. percben mindkét meccs közvetítésében elszállt a kép 10 percre, csak a hangot lehetett közvetíteni, úgyhogy nem láttam belőle semmit, de a kommentátor emelkedett hangereje alapján ment az oda-vissza támadás, még helyzetek is lehettek. (Persze megkerülhettem volna a helyzetet egy külföldi streammel, de azt akartam látni, amit minden magyar!)

A 21. percben Kavasimának kellett vetődnie, megfogta Glik, szögletből megfejelt labdáját, igaz, a bíró lefújta az akciót, mert egy lengyel lökött szabálytalanul.

Kavasima véd nagyot, feleslegesen.Fotó: Nicolas Asfouri/AFP

Az iram nem volt halálos, ami érthető, már a 26. percben jött egy ivószünet, ugyanis a meccs előtt a helyszínen, Volgográdban bőven 30 fok felett volt a hőmérséklet.

A 33. percben jött a legnagyobb helyzet: a 11-es pontról fejelte rá Grosicki, egészen a gólvonalig ment a labda, Kavasima a kapu jobb szélére vetődve védett hatalmasat.

A videotechnológia (aminek része a labdába telepített csip is) mutatta meg, hogy a labda kétharmada már átment a gólvonalon, amikor Kavasima kiütötte, de nem teljes terjedelmében, így tényleg nem volt gól.

Kavasima – és talán a – vb legnagyobb védéseFotó: Philippe Desmazes/AFP

A hosszabbítás egy perc volt, a nézők jól ki is fütyülték az addig látottakat.

2. félidő: a megsemmisítő lengyel gól, és a másik meccs csodája

Sajnos a második félidő elején sem pörgött fel a játék. Az 53. percben ismét Kavasimán múlt egy helyzet, egy lengyel kontrából jöhettek fel ketten, de a japán kapus előre szaladt, és előrevetődött a labdáért, amit kb. fél méterrel Lewandowski elől halászott el. Az 57. percben az előretörő japánok az alapvonaltól próbáltak visszapasszolni középre, de egy lengyel védő kirúgta. A szögletből a japán Makino próbálkozott egy ollóval, mellément.

Az 59. percben Lengyelország megszerezte a vezetést: Kurzawa 30 méterről ívelt be szabadrúgásból, Bednarek üresen érkezett, 5 méterről kapásból, belsővel a kapuba lőtte.

Ezzel a japánok az első helyről hirtelen kieső helyre kerültek, hiszen a másik meccs továbbra is 0-0 volt, és az így szintén 4 pontos Kolumbia gólaránya jobb volt.

A 66. percben Makino sárga lapot kapott Lewandowski buktatásáért. A 72. percben japán szöglet után fejelték mellé, majd két percre rá újabb nagy lengyel helyzet jött, az egyedül érkező Lewandowskinak adták be oldalról a labdát, fölé lőtte.

Viszont közben Kolumbia megszerezte a vezetést Szenegál ellen, amivel Japán megint továbbjutóvá vált, mivel ugyan mindkét csapatnak 4-4 rúgott és kapott gólja volt, de Japán kettővel kevesebb sárga lapot kapott Szenegálnál.

A 81. percben Makino próbált blokkolni egy oldalról beadott labdát, de úgy ért bele, hogy gyakorlatilag kapura lőtte, megint Kavasimának kellett védenie. Ezután a japánok az utolsó cseréjüket is elhasználták.

Fotó: Nicolas Aasfouri/AFP

A 85. perctől fogva Japán már csak hátul passzolgatott, hogy legalább ne kapjanak sárgát, ha már gólt lőni nem tudnak, az egész stadion kifütyülte őket. Ez egyébként láthatóan a lengyeleknek sem volt gond, ők így is vezettek. 3 perc volt a hosszabbítás teljesen feleslegesen, Japán Kolumbiának hála jutott tovább egy olyan meccsen, ami legfeljebb a Dánia-Franciaországhoz volt hasonlítható.

Japán ezért bőven megérdemelné, hogy a következő meccsén hazaküldjék a világbajnokságból. Este eldől, hogy Japán és Kolumbia közül melyik játszhat Angliával, és melyik Belgiummal.

H csoport M Gy D V G+ G- GK P
1. Kolumbia 3 2 0 1 5 2 3 6
2. Japán 3 1 1 1 4 4 0 4
3. Szenegál 3 1 1 1 4 4 0 4
4. Lengyelország 3 1 0 2 2 5 -3 3

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.