Kovács Zoltán a szánni valóan gyenge forintról: „Nem zárjuk ki, hogy spekulációs folyamatok állnak a háttérben”

A történelmi mélyponton vergődő forintról is kérdezték csütörtökön Kovács Zoltán kormányszóvivőt a sajtótájékoztatóján. Kovácsot emlékeztették, hogy Orbán Viktor 2008-ban ellenzékben azt mondta, a Gyurcsány Ferenc kormányfő által okozott bizalmi válság az oka a gyenge forintnak, és „a miniszterelnök-csere a megoldása a forintválságnak”. Akikor 274 forint volt egy euró, most 328.

Az Index azt írja, Kovács Zoltán szerint nem lehet összehasonlítani a 10 évvel ezelőtti helyzetet a mostanival, „nagy a kontraszt”, mert akkor a „szakadék szélén táncolt magyar gazdaság”, míg most rendben vannak a makromutatók, a gazdaság teljesítménye nem ad okot arra, hogy ilyen árfolyam legyen. Kovács úgy fogalmazott:

„Nem zárjuk ki, hogy spekulációs folyamatok állnak a háttérben.”

Ez azért érdekes, mert a devizapiacon mindenki folyton spekulál, de Kovács nem árulta el, hogy egy nagyobb összeesküvést szimatolnak-e, csak azt mondta, a kormány vizsgálja ezt a bizonyos spekulációt, és „ennek fényében derítjük fel, mi tehető, mi a teendő”.

Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatót tart az EU-tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozója előtt a Miniszterelnöki Kabinetirodán 2018. június 28-án.Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Egyébként spekulációs támadás nélkül is megmagyarázható a forint gyengülése: Magyarország feltörekvő piacnak számít, ahol a fejlett piacokon (főleg az USA-ban) megemelt kamatok miatt már kevésbé jó üzlet befektetni, az MNB laza monetáris politikája pedig szembemegy a világtrendekkel, és látni jelét annak, hogy irányváltást terveznének, ráadásul a feltörekvő országok közül egyesekben (például Törökországban) jelentkező válságtünetek is lehúzták a teljes piacot.

A lap emlékeztetett arra, hogy Recep Tayyip Erdoğan török államfő nemrég szintén spekulációs támadásokkal magyarázta a líra gyengülését. Tavaly pedig forexterrorizmusról beszélt. (Index)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.