Orbán Viktor: Azt szeretnénk, hogy helyreállítsuk a demokráciát Európában

Az európai demokrácia megbicsaklott, ezért azt szeretnénk, hogy helyreállítsuk a demokráciát Európában – mondta Orbán Viktor Brüsszelben, az uniós tagállamok állam- illetve kormányfőinek kétnapos tanácskozására érkezve.

Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Európai Néppárt csúcstalálkozójára Brüsszelben 2018. június 28-án.Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

A miniszterelnök szerint az európai demokrácia azért bicsaklott meg, mert nem azt csinálják az európai vezetők, amit az emberek elvárnak tőlük, és amit világosan akarnak:

„Az emberek két dolgot akarnak: az egyik, hogy ne engedjünk be több migránst, egy nagyon erős határőrizetet akarnak. Valamint azt, hogy akik már bejöttek, azokat vigyük vissza.”

A demokrácia helyreállítása a következő hónapok feladata, aminek a végére a jövő év elején esedékes európai parlamenti választásoknak kell pontot tennie – mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozik a sajtónak az EU-tagországok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozója előtt Brüsszelben. Jobbról Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

Szerinte a kérdés az, hogy az európai vezetők a tanácskozásuk során ebbe az irányba mozdulnak-e el, ugyanis a javaslatok tartalmaznak egyebek mellett például arra vonatkozó elemeket is, hogy a menekülttáborokat az EU területén kívül állítsák fel. Szerinte van esély arra, hogy a brüsszeli megbeszélések az európai demokrácia újjáépítésének irányába mozduljanak. Orbán azt mondta:

„Mi a demokraták táborához tartozunk. Az európai megoldás azt jelenti, hogy a legfontosabb európai elv alapján oldjuk meg a problémát.”

Orbán azt mondta, az első számú európai elv és érték a demokrácia, nem demokratikusan semmilyen európai értéket sem lehet képviselni, és ahhoz, hogy európai megoldást lehessen elérni, a demokráciát kell újraépíteni az EU-ban, Magyarország pedig készen áll arra, hogy ebben részt vegyen. (🙏)

Orbán Viktor miniszterelnök (b4) üdvözli Emmanuel Macron francia államfőt (b2) a visegrádi négyek (V4) és Franciaország csúcstalálkozóján Brüsszelben 2018. június 28-án. Orbán mögött Czukor József miniszterelnöki főtanácsadó (b5).Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

Csütörtök délután 2 napos uniós csúcstalálkozó kezdődik Brüsszelben, ezen elsősorban a közös migrációs és menekültpolitikáról, a következő többéves költségvetési keretről, illetve gazdasági és kereskedelmi kérdésekről tárgyalnak az EU tagországainak állam- és kormányfői. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.