A svéd válogatott állja a Durmaz melletti tüntetés költségeit

A svéd labdarúgó-válogatott támogatásával megvalósulhat az a péntek esti, stockholmi tüntetés, amelyet az oroszországi világbajnokságon szereplő Jimmy Durmazt ért rasszista támadások miatt szerveztek.

A török származású, ám Svédországban született játékos azt követően kapott fenyegetéseket és rasszista sértéseket közösségi oldalain, hogy a második vb-csoportmeccsen a német együttes az ő hibája után elvégzett szabadrúgásból szerezte meg a győzelmet.

A fővárosi demonstráción kb. tízezren jelezték részvételi szándékukat, ám a rendőrség nem adott engedélyt a Sergels térre tervezett eseményre, miután szerintük a környéken zajló építkezések miatt az nem lenne biztonságos.

A helyi rendfenntartók alternatív megoldásként a közeli Kungstradgarden parkot javasolták helyszínnek, ám annak használatáért 120 ezer svéd koronát (3,8 millió forintot) kell fizetni, így aztán úgy tűnt, elmarad a megmozdulás. Ekkor avatkoztak közbe a svéd válogatott tagjai, akik jelezték: állják a számlát.

„Kaptam egy telefonhívást Hakan Sjöstrandtól, a svéd szövetség főtitkárától, hogy a játékosok szeretnének segíteni” - nyilatkozta a demonstrációt szervező Shanga Aziz. Hozzátette: reméli, minél többen részt vesznek majd a tüntetésen, ugyanis meg szeretnék mutatni, hogy a rasszizmusnak sehol nincs helye.

A svédek a németektől elszenvedett 2-1-es vereség ellenére továbbjutottak csoportjukból, s a nyolcaddöntőben kedden Svájccal találkoznak. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.