A svéd válogatott állja a Durmaz melletti tüntetés költségeit

A svéd labdarúgó-válogatott támogatásával megvalósulhat az a péntek esti, stockholmi tüntetés, amelyet az oroszországi világbajnokságon szereplő Jimmy Durmazt ért rasszista támadások miatt szerveztek.

A török származású, ám Svédországban született játékos azt követően kapott fenyegetéseket és rasszista sértéseket közösségi oldalain, hogy a második vb-csoportmeccsen a német együttes az ő hibája után elvégzett szabadrúgásból szerezte meg a győzelmet.

A fővárosi demonstráción kb. tízezren jelezték részvételi szándékukat, ám a rendőrség nem adott engedélyt a Sergels térre tervezett eseményre, miután szerintük a környéken zajló építkezések miatt az nem lenne biztonságos.

A helyi rendfenntartók alternatív megoldásként a közeli Kungstradgarden parkot javasolták helyszínnek, ám annak használatáért 120 ezer svéd koronát (3,8 millió forintot) kell fizetni, így aztán úgy tűnt, elmarad a megmozdulás. Ekkor avatkoztak közbe a svéd válogatott tagjai, akik jelezték: állják a számlát.

„Kaptam egy telefonhívást Hakan Sjöstrandtól, a svéd szövetség főtitkárától, hogy a játékosok szeretnének segíteni” - nyilatkozta a demonstrációt szervező Shanga Aziz. Hozzátette: reméli, minél többen részt vesznek majd a tüntetésen, ugyanis meg szeretnék mutatni, hogy a rasszizmusnak sehol nincs helye.

A svédek a németektől elszenvedett 2-1-es vereség ellenére továbbjutottak csoportjukból, s a nyolcaddöntőben kedden Svájccal találkoznak. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.