Hiába szeretné Orbán, nem akarnak szakközépbe járni a fiatalok

2018 június 29., péntek 7:31
481

Csak 18 168 diák kezdi meg középfokú tanulmányait szakközépiskolákban – vagyis volt szakiskolákban – szeptemberben. Soha ilyen kevesen nem voltak a hároméves szakmai képzés 9. évfolyamosai - írja a hvg.hu.

Az intézmények összesen 50 769 férőhelyet hirdettek meg az idei felvételin, 32 601 helynek azonban nem akadt gazdája. Az Eduline azt írja, ez azt jelenti, hogy tíz szakközépiskolai férőhelyből hat üresen marad szeptembertől.

A 9. évfolyamos diákok száma közel két évtizede folyamatosan csökken: míg az 1999/2000-es tanévben még több 30, tíz évvel ezelőtt már csak 23, tavaly pedig csupán alig 19 ezren kezdhették meg tanulmányaikat a néhány éve szakközépiskolává átnevezett egykori szakiskolákban. Mivel a szakgimnáziumokban stagnál az általános felvételin bekerült tanulók száma, egy ideje már a gimnázium a legnépszerűbb középfokú intézménytípus: idén a négy és öt évfolyamos intézményekbe 28 750-en, a hatosztályosokba 4546-an, a nyolcosztályosokba pedig 3191-en jutottak be. A létszámcsökkenés egyik oka demográfiai, de Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke szerint a helyzetben az is szerepet játszik, hogy a nyolcadikos általános iskolások nem tudják, milyen kilátásaik lennének a különböző szakmákkal. 

Orbán Viktor gyakran hangoztatja, hogy egy jó szakma felér egy diplomával, egyelőre úgy néz ki, a tinédzserek inkább a diplomát választják.


Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt