A francia nagykövet Orbánt védve üzent haza a kormányának

Francia sajtóértesülések szerint az ország Magyarországra delegált nagykövete, Éric Fournier arról írt haza a külügyminisztériumának, hogy meg kéne változtatni a francia álláspontot Orbán Viktorról, mivel a magyar miniszterelnök se nem szélsőséges, se nem populista.  

A lapban idézett belső távirat június 18-án keletkezett, és ebben Fournier állítólag arról ír, hogy csak a média találta ki Orbánék populista lépéseit, szó nincs populizmusról, magyarfóbiáról viszont igen. A magyar migrációs politikát modellnek nevezte, a magyar kormányt pedig a Real Madridhoz hasonlította, mivel sorozatban háromszor nyert választást, ahogy a Real meg Bajnokok ligáját. 

Az Index beszámolója szerint a francia sajtó rá is kérdezett a brüsszeli csúcson a táviratra Emmanuel Macron államfőnél. Macron válaszából nem derült ki, hogy ismeri-e a dokumentumot, de elmondta, hogy az elmondottak nem felelnek meg a hivatalos francia álláspontnak, és nem is osztja ezeket.

Ugyanakkor az elnök szerint különbséget kell tenni egy bizalmas belső irat, illetve aközött, ha a nagykövet a nyilvánosság előtt beszélne ilyesmiről. Az utóbbi esetben egy nagykövet hazahívása is felmerülhetne, de egy belső táviratban megfogalmazott személyes vélemény miatt erről szó sincs. (Index)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.