A francia nagykövet Orbánt védve üzent haza a kormányának

politika
2018 június 30., 08:56
comments 114

Francia sajtóértesülések szerint az ország Magyarországra delegált nagykövete, Éric Fournier arról írt haza a külügyminisztériumának, hogy meg kéne változtatni a francia álláspontot Orbán Viktorról, mivel a magyar miniszterelnök se nem szélsőséges, se nem populista.

A lapban idézett belső távirat június 18-án keletkezett, és ebben Fournier állítólag arról ír, hogy csak a média találta ki Orbánék populista lépéseit, szó nincs populizmusról, magyarfóbiáról viszont igen. A magyar migrációs politikát modellnek nevezte, a magyar kormányt pedig a Real Madridhoz hasonlította, mivel sorozatban háromszor nyert választást, ahogy a Real meg Bajnokok ligáját.

Az Index beszámolója szerint a francia sajtó rá is kérdezett a brüsszeli csúcson a táviratra Emmanuel Macron államfőnél. Macron válaszából nem derült ki, hogy ismeri-e a dokumentumot, de elmondta, hogy az elmondottak nem felelnek meg a hivatalos francia álláspontnak, és nem is osztja ezeket.

Ugyanakkor az elnök szerint különbséget kell tenni egy bizalmas belső irat, illetve aközött, ha a nagykövet a nyilvánosság előtt beszélne ilyesmiről. Az utóbbi esetben egy nagykövet hazahívása is felmerülhetne, de egy belső táviratban megfogalmazott személyes vélemény miatt erről szó sincs. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.