Cavani két csodálatos góljával Uruguay kiütötte a nagyot küzdő portugálokat

futball
2018 június 30., 18:06
comments 98
Cavanit ünneplik a társak a 7. percben
photo_camera Cavanit ünneplik a társak a 7. percben Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP
[ Error: Hiányzó widget ]

Uruguay úgy játszott a nyolcaddöntőben mint egy igazi nagycsapat: kíméletlenül védekezett, kihasználta helyzeteit, hajtós meccsen, 2-1-re legyőzte Portugáliát és bejutott a legjobb nyolc közé. 

Portugália valamivel óvatosabban állt fel Szocsiban mint Irán ellen: Quaresma helyére a középpályáról induló Bernardo Silva került vissza, André Silva helyén elől pedig Guedes kezdett. Uruguay egyetlen helyen változtatott a 3-0-ás orosz győzelemhez képest: Giménez visszafoglalta helyét Coatestől a védelem tengelyében. 

A portugálok szeretik engedni az ellenfelet labdát tartani, és kivárni a lehetőségeket, de erre ezen a nyolcaddöntőn nem volt lehetőségük, mert Uruguay gyorsan megszerezte a vezetést. 

A  7. percben Cavani hozta fel a labdát a baloldalon, keresztbe átívelte azt a hosszún érkező Suáreznek, aki megvárta, amíg Cavani berobban a védők mögé, tökéletesen ütemben ívelt vissza a 16-os túloldalra - a csatár pedig 5 méterről a kapu baloldalába fejelt. Hatalmas gól volt: 

link Forrás

Volt iram, de inkább pontrúgások jelentettek csak veszélyt. A 22. percben Suárez okos, lapos szabadrúgását Rui Patricio épp csak kiszedte a jobb sarokból, a 30. percben pedig Ronaldo lőhetett szabadrúgást, de lepattant a labda a sorfalról. 

Az első félidőben végig úgy tűnt, hogy Uruguay labda nélkül is uralja a meccset, Portugália sokáig nem volt igazán veszélyes a kapura. 

Az első félidő legemlékezetesebb portugál megmozdulása Ronaldo nadrágfeltűrése volt a szabadrúgása előtt:

photo_camera Fotó: ODD ANDERSEN/AFP
photo_camera Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

A második félidőre aztán sokkal élesebben jöttek ki a portugálok. Az 51. percben előbb Raphael Guerreiro lőtt egy szöglet után 20-ról fölé, négy perccel később aztán Bernardo ment el a jobboldalon, beadása után Adrien Silva lövése pattant le egy védőről. 

Kisszögletet végeztek el a portugálok, jobbról jött be a labda, Pepe pedig az ötös magasságából, teljesen egyedül fejelhetett a kapu közepébe. Ez volt az első gól, amit Uruguay ezen a vébén kapott. Santos edző már épp küldte volna be Quaresmát, de az egyenlítés után inkább visszaültette a padra:

link Forrás

A gól után nagyon az volt a látszat, hogy úgy maradt a meccs: Uruguay mintha túlzottan is visszahúzódott volna a saját térfelére, maradt a portugáloknál a labda, jöttek a szögletek egymás után, Adrien Silva és Bernardo Silva nagyon élt a két szélen. És aztán pontosan az történt, mint az első félidő elején: perceken belül lesújtottak az uruguayiak. 

Egy felívelt labdát Bentancur szelidített meg és vitt rá a portugál védőkre, jó ütemben dobta ki a támadást bal szélen kísérő Cavaninak, aki a 16-os sarkáról állítás nélkül, csodálatosan csavart a hosszú sarokba. Rui Patricio jobb helyezkedéssel közelebb érhetett volna a lövéshez, de az így is mestermunka volt. 

link Forrás

Ezután Quaresma már tényleg bejött Adrien Silva helyett és a 65. és 80. perc között nagyon komoly rohamokat kellett kiállniuk az uruguayiaknak, de a Godin - Giménez belső védőpáros ismét világklasszis teljesítményt nyújtott, elől pedig Suárez küzdött hatalmasat. A Manchester City-ben játszó Bernardónak nagyon jó meccse volt, de Guerreiro átlövéseiben és Quaresma külsős beadásaiban is volt veszély. Mindkét csapat nagyot focizott.

Ami aggasztó lehet a kékeknek, hogy Cavani megsérült a 70. percben és fájdalmas arccal baktatott le. Kérdés, hogy felépül-e a pénteki negyeddöntőre. Ronaldo segítette le a pályáról. 

photo_camera Fotó: ODD ANDERSEN/AFP

A 77. percben egy szöglet után a 16-os túloldaláról Guerreiro lőtt kapásból fölé, a végén pedig a csereként beállt Manuel Fernandes lőtt, de Muslera védett. 

A nagy nyomás ellenére igazán nagy helyzetet az utolsó tíz percben már nem tudtak a portugálok kialakítani, sőt, ha Suárez vagy a csereként beállt Cristian Rodriguez jobban koncentrál, korábban is eldönthették volna a meccset. 

Uruguay és Franciaország július 6-án, délután 4-kor játszák az első negyeddöntőt Nyizsnij Novgorodban. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.