Orbán: Ez kacsa, semmilyen megállapodás nem született

POLITIKA
2018 június 30., 15:08
comments 160
Orbán Viktor és Angela Merkel a brüsszeli csúcson 2018. június 29-én.
photo_camera Orbán Viktor és Angela Merkel a brüsszeli csúcson június 29-én Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency

A magyar miniszterelnök sajtófönőke, Havasi Bertalan szerint semmilyen megállapodás nem jött létre Magyarország és Németország között arról, hogy Magyarország visszavesz olyan menedékkérőket a németektől, akik nálunk regisztrálták magukat először. 

A DPA hírügynökség szombat délután arról írt, hogy Angela Merkel egy levélben tájékoztatta koalíciós partnereit arról, hogy 14 tagállammal megállapodott, és ezek az országok gyorsított tempóban visszafogadnak majd menedékkérőket. 

A dokumentum szerint átmeneti táborokat - ún. "horgonyközpontokat" - állítanak fel a német határokon, és innen közvetítik majd tovább azokat az embereket, akik nem Németországban regisztrálták magukat először az Európai Unióban.

Az MTI megkeresésére Orbán stábja közölte, hogy „ez a szokásos politikai kacsa, semmilyen megállapodás nem született”.

Merkel számára sürgető, hogy valamilyen kézzelfogható megoldással álljon elő partnerei előtt a migrációs válság kezelésére, mert a CDU testvérpártja, a CSU július 1-ig adott erre időt a kancellárnak. 

A feljegyzés szerint a megállapodásra kész 14 ország között van Magyarország, Lengyelország és Csehország is, amelyek korábban hevesen elleneztek mindenféle menekültelosztási elképzelést, továbbá Belgium, Franciaország, Dánia, Észtország, Finnország, Litvánia, Lettország, Luxemburg, Hollandia, Portugália és Svédország is.

A Spiegel közben arról is ír, hogy a csehek, Andrej Babis kormánya is tagadja, hogy ilyen szellemű megállapodás született volna köztük és a németek között. 

Merkel július 5-re hívta meg magához Berlinbe Orbánt, alakul a hangulat. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.