A DPA szerint Merkel 14 országgal állapodott meg bevándorlók visszafogadásáról, és köztük van Magyarország is

Orbán Viktor és Angela Merkel a pénteki uniós csúcson BrüsszelbenFotó: LUDOVIC MARIN/AFP

A DPA hírügynökség szerint Angela Merkel kancellár levélben arról tájékoztatta koalíciós partnereit, hogy összesen tizennégy országgal megállapodott Németországban menedékjogért folyamodó bevándorlók befogadásából. 

A megállapodás szerint azok a bevándorlók, akik úgy folyamodnak menedékjoghoz Németországban, hogy előzőleg már másik uniós országban regisztrálták őket, első körben különleges gyűjtőtáborokba, a német határok mentén kialakított ún. "horgonyközpontokba" (anchor centers) kerülnek majd, ahol aztán az ügyeiket kezelik. 

Merkel számára azért volt sürgős a megállapodás, mert a CDU testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) július 1-ig adtak neki haladékot, hogy megoldást találjon a bevándorlók tömegeinek kezelésére. 

A DPA alapján a DW azt írja, hogy a németek megállapodtak Magyarországgal, Lengyelországgal, Csehországgal, Belgiummal, Dániával, Észtországgal, Franciaországgal, Finnországgal, Litvániával, Lettországgal, Luxemburggal, Hollandiával, Portugáliával és Svédországgal is, a velük megkötött megállapodás pedig egész konkrétan arról szól, hogy ezek az országok visszaveszik a németektől azokat a bevándorlókat, akik elsőként náluk regisztrálták magukat.

A DPA hírügynökség munkatársai egy írásos dokumentumra hivatkoznak, amit a kancellár szignált koalíciós partnerei felé, és tudomásuk szerint a megállapodás küszöbön van a bolgárokkal is. 

A Reuters szerint a Merkel-levél úgy fogalmaz, alá fognak írni megállapodásokat több tagállammal, tehát nem egyértelmű, hogy erről hivatalos megállapodás köttetett már az érintett országokkal. 

A kancellár a levélben állítólag azt is írja, hogy a németeknek támogatniuk kell Szlovéniát és Horvátországot is a szoros határellenőrzésben, ha szükséges.  

Mint ismert, a CSU-t vezető Horst Seehofer - Orbán Viktor egyik közeli szövetségese - komoly politikai nyomás alá helyezte a CDU-t vezető Merkelt, hogy ha nem talál határozott megoldást a menekültkérdésre, nem biztos, hogy tartható lesz a közös kormányzás. 

Merkel pénteken, a brüsszeli uniós csúcson már annyi eredményről beszámolt, hogy Spanyolország és Görögország visszaveszi azokat a bevándorlókat, akik náluk regisztráltak először, úgy fest, ezt a megállapodást terjesztették ki a németek más tagállamok felé is. A szociáldemokrata SPD már üdvözölte Merkel terveit.

A német kancellár elvileg július 5-én, azaz egy hét múlva fogadja Orbán Viktort Berlinben. (Reuters / DW / DPA)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.