A DPA szerint Merkel 14 országgal állapodott meg bevándorlók visszafogadásáról, és köztük van Magyarország is

külföld
2018 június 30., 13:21
comments 206
Orbán Viktor és Angela Merkel gey Brexitről szóló uniós csúcson Brüsszelben.
photo_camera Orbán Viktor és Angela Merkel a pénteki uniós csúcson Brüsszelben Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

A DPA hírügynökség szerint Angela Merkel kancellár levélben arról tájékoztatta koalíciós partnereit, hogy összesen tizennégy országgal megállapodott Németországban menedékjogért folyamodó bevándorlók befogadásából. 

A megállapodás szerint azok a bevándorlók, akik úgy folyamodnak menedékjoghoz Németországban, hogy előzőleg már másik uniós országban regisztrálták őket, első körben különleges gyűjtőtáborokba, a német határok mentén kialakított ún. "horgonyközpontokba" (anchor centers) kerülnek majd, ahol aztán az ügyeiket kezelik. 

Merkel számára azért volt sürgős a megállapodás, mert a CDU testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) július 1-ig adtak neki haladékot, hogy megoldást találjon a bevándorlók tömegeinek kezelésére. 

A DPA alapján a DW azt írja, hogy a németek megállapodtak Magyarországgal, Lengyelországgal, Csehországgal, Belgiummal, Dániával, Észtországgal, Franciaországgal, Finnországgal, Litvániával, Lettországgal, Luxemburggal, Hollandiával, Portugáliával és Svédországgal is, a velük megkötött megállapodás pedig egész konkrétan arról szól, hogy ezek az országok visszaveszik a németektől azokat a bevándorlókat, akik elsőként náluk regisztrálták magukat.

A DPA hírügynökség munkatársai egy írásos dokumentumra hivatkoznak, amit a kancellár szignált koalíciós partnerei felé, és tudomásuk szerint a megállapodás küszöbön van a bolgárokkal is. 

A Reuters szerint a Merkel-levél úgy fogalmaz, alá fognak írni megállapodásokat több tagállammal, tehát nem egyértelmű, hogy erről hivatalos megállapodás köttetett már az érintett országokkal. 

A kancellár a levélben állítólag azt is írja, hogy a németeknek támogatniuk kell Szlovéniát és Horvátországot is a szoros határellenőrzésben, ha szükséges.  

Mint ismert, a CSU-t vezető Horst Seehofer - Orbán Viktor egyik közeli szövetségese - komoly politikai nyomás alá helyezte a CDU-t vezető Merkelt, hogy ha nem talál határozott megoldást a menekültkérdésre, nem biztos, hogy tartható lesz a közös kormányzás. 

Merkel pénteken, a brüsszeli uniós csúcson már annyi eredményről beszámolt, hogy Spanyolország és Görögország visszaveszi azokat a bevándorlókat, akik náluk regisztráltak először, úgy fest, ezt a megállapodást terjesztették ki a németek más tagállamok felé is. A szociáldemokrata SPD már üdvözölte Merkel terveit.

A német kancellár elvileg július 5-én, azaz egy hét múlva fogadja Orbán Viktort Berlinben. (Reuters / DW / DPA)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.