A DPA szerint Merkel 14 országgal állapodott meg bevándorlók visszafogadásáról, és köztük van Magyarország is

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Orbán Viktor és Angela Merkel a pénteki uniós csúcson BrüsszelbenFotó: LUDOVIC MARIN/AFP

A DPA hírügynökség szerint Angela Merkel kancellár levélben arról tájékoztatta koalíciós partnereit, hogy összesen tizennégy országgal megállapodott Németországban menedékjogért folyamodó bevándorlók befogadásából. 

A megállapodás szerint azok a bevándorlók, akik úgy folyamodnak menedékjoghoz Németországban, hogy előzőleg már másik uniós országban regisztrálták őket, első körben különleges gyűjtőtáborokba, a német határok mentén kialakított ún. "horgonyközpontokba" (anchor centers) kerülnek majd, ahol aztán az ügyeiket kezelik. 

Merkel számára azért volt sürgős a megállapodás, mert a CDU testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) július 1-ig adtak neki haladékot, hogy megoldást találjon a bevándorlók tömegeinek kezelésére. 

A DPA alapján a DW azt írja, hogy a németek megállapodtak Magyarországgal, Lengyelországgal, Csehországgal, Belgiummal, Dániával, Észtországgal, Franciaországgal, Finnországgal, Litvániával, Lettországgal, Luxemburggal, Hollandiával, Portugáliával és Svédországgal is, a velük megkötött megállapodás pedig egész konkrétan arról szól, hogy ezek az országok visszaveszik a németektől azokat a bevándorlókat, akik elsőként náluk regisztrálták magukat.

A DPA hírügynökség munkatársai egy írásos dokumentumra hivatkoznak, amit a kancellár szignált koalíciós partnerei felé, és tudomásuk szerint a megállapodás küszöbön van a bolgárokkal is. 

A Reuters szerint a Merkel-levél úgy fogalmaz, alá fognak írni megállapodásokat több tagállammal, tehát nem egyértelmű, hogy erről hivatalos megállapodás köttetett már az érintett országokkal. 

A kancellár a levélben állítólag azt is írja, hogy a németeknek támogatniuk kell Szlovéniát és Horvátországot is a szoros határellenőrzésben, ha szükséges.  

Mint ismert, a CSU-t vezető Horst Seehofer - Orbán Viktor egyik közeli szövetségese - komoly politikai nyomás alá helyezte a CDU-t vezető Merkelt, hogy ha nem talál határozott megoldást a menekültkérdésre, nem biztos, hogy tartható lesz a közös kormányzás. 

Merkel pénteken, a brüsszeli uniós csúcson már annyi eredményről beszámolt, hogy Spanyolország és Görögország visszaveszi azokat a bevándorlókat, akik náluk regisztráltak először, úgy fest, ezt a megállapodást terjesztették ki a németek más tagállamok felé is. A szociáldemokrata SPD már üdvözölte Merkel terveit.

A német kancellár elvileg július 5-én, azaz egy hét múlva fogadja Orbán Viktort Berlinben. (Reuters / DW / DPA)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.