A vízhiány miatt tüntettek Iránban, a biztonsági erők a tömegbe lőttek

Az Irán délnyugati részén fekvő, többségében arabok lakta Horramsár városában és környékén péntek óta zajlanak utcai megmozdulások, mert az emberek megelégelték, hogy

piszkos és ihatatlan víz folyik, ha egyáltalán folyik valami a csapból.

Az iraki határhoz közeli településen az első nap békés vonulása vasárnapra erőszakossá vált. A tüntetők állítólag köveket dobáltak a biztonsági erők csapatai felé, amik erőszakkal válaszoltak. Az AP szerint vasárnap éles lőszerrel a tömegbe lőttek, halálos áldozatról nem érkezett jelentés, a sérültek pontos száma sem ismert. A lövöldözés után az állami tévé szerint helyre állt a béke. Több tüntető letartóztattak, akiknél állítólag fegyver volt. 

Az amúgy is rossz gazdasági körülmények közt lévő Irán súlyosan érinti az egyre gyorsuló elsivatagosodás. A FAO szerint az ország területének 97 százalékán tapasztalható valamilyen szárazság. 

A fővárosban is tüntetések voltak a héten, a bazár kereskedői megelégelték, hogy nem tesz semmit a kormányzat riál árfolyamcsökkenésének megfékezésére. 

(MTI/AP)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.