Már majdnem egész Ausztráliában tilos a vásárlóknak ingyen osztogatni a vékony műanyagzacskókat

További két ausztrál államban tiltották be az egyszer használatos műanyag bevásárlószatyrokat, így Új-Dél-Wales állam kivételével már az egész kontinensen tilos ingyen vékony műanyagzacskót osztogatni a vásárlóknak, emellett két nagy áruházlánc önként országos viszonylatban is elállt a zacskóosztogatástól.

A tilalom vasárnapi kiterjesztése számos incidenshez vezetett, a feldühödött vevők a pénztárosokkal gorombáskodnak, egy szupermarketben egy vásárló nekiesett egy pénztáros torkának.

A tilalom a 0,035 mm-nél vékonyabb, egyszer használatos zacskókra vonatkozik, a megszegőit például Queensland államban 6300 ausztrál dollárig (1,3 millió forint) terjedő bírsággal sújthatják.

A legnagyobb szupermarketlánc, a Woolworth június 20-án kezdett pénzt felszámítani a műanyag szatyrokért, de a vevők felháborodása miatt átmenetileg visszatért az ingyenességhez, július 8-tól kezdi újra kérni a darabonkénti 15 centet. A második legnagyobb áruházlánc, a Coles vasárnap állt le a zacskók osztogatásával: minden pénztárt nyitva tartottak, hogy csökkentsék a sorokat, amik azért alakultak ki, mert a vevőknek el kellett magyarázni a tilalmat.

Környezetvédő szervezetek adatai szerint az ausztrálok percenként 7150 egyszer használatos műanyag zacskót dobnak el, egyedül Queensland államban évi 1 milliárd zacskót osztanak szét, országosan 5 milliárdot.

Világviszonylatban évente 8 millió tonna műanyaghulladék kerül a tengerekbe, súlyos veszélyt jelentve az óceánok élővilágára.

Az ausztrál fővárosban már 2014-ben korlátozták a zacskóhasználatot, ami így évi 266 tonnáról 171 tonnára esett vissza.

Az ausztrál parlament a múlt héten támogatta más, egyszer használatos termékek, köztük az elviteles ételtartók vagy a műanyag-bevonatú kávéspoharak betiltását is. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.