Brazília esélyeshez méltóan verte ki a harcos Mexikót és simán jutott a negyeddöntőbe

futball
2018 július 02., 15:52
comments 23
[ Error: Hiányzó widget ]

Szamarában rendezték az ötödik nyolcaddöntőt a vébén, ahol az E-csoportot megnyerő Brazília az F-csoportban második helyen végző Mexikóval találkozott. A brazilok voltak a meccs egyértelmű esélyesei, de azért nagy meccsre volt kilátás a németeket is ütő mexikóiak ellen - és az is lett. 

A brazilok meccsről meccsre élesednek, a Svájc elleni döntetlen, a Costa Rica elleni utolsó perces győzelem után Szerbia és most Mexikó ellen is meggyőző játékkal, 2-0-ra győztek és a nyolc között vannak. 

A braziloknál a legnagyobb kérdés az volt, hogy felépül-e a meccsre a szerbek ellen megsérült Marcelo - ez nem történt meg, így az atléticós Filipe Luis kezdett a védelem bal szélén. Douglas Costa még a padra sem ülhetett le a Costa Rica ellen összeszedett izomsérülés miatt, Willian helye így a pálya jobb szélén szintén biztos volt.

Willian a brazilok egyik legjobbja volt hétfőn
photo_camera Willian a brazilok egyik legjobbja volt a Mexikó elleni nyolcaddöntőben Fotó: Vladimir Astapkovich/Sputnik

A mexikóiak két remek meccs után nagyon randán, 3-0-ra kikaptak a svédektől az utolsó csoportkörben, úgyhogy kijózanodva érkeztek a nyolcaddöntőbe. Osorio szövetségi kapitány nem szedte darabokra a csapatot, de a védelem közepén Moreno helyére a német meccsen jól játszó Ayala, Layún helyére pedig a veterán, ötödik vébéjén focizó Rafa Marquez került a kezdőbe. Egy olyan 4-3-3-al álltak  fel a mexikóiak, amiben középen Marquez Guardado és Herrera mögül osztogatott, Vela a bal, Lozano pedig a jobb irányba ment ki a szélre. 

A meccs mexikói helyzettel kezdődött: a 2. percben Guardado beadását Alisson rossz helyre bokszolta, Lozano lövését Miranda utolsó pillanatban blokkolta, aztán az 5. percben Neymar lőtt egy eladott labda után 16-ról, Ochoa kiütötte a labdát. A 8. percben Vela előzte le a bal szélen a Fagnert, de nem volt pontos a beadása. 

Mexikó dominálta a félidő első felét: a 15. percben Lozano vitte rá Mirandára a labdát, beadásáról kevéssel maradt le Vela, aki szinte minden egyes alkalommal megverte Fagnert. A 22. percben is ez történt, le is készítette lövésre a labdát, de Herrera eltökölte a helyzetet.

A félidő derekára ébredeztek a brazilok: a 25. percben előbb Neymar éles szögből leadott lövését védte Ochoa, aztán Jesus lövésébe állt bele egy védő, pár perccel később aztán Coutinho fordult rá egy labdára a 16-oson belül, a kipattanót ismét Jesus kotorta rá, de megint mentettek a védők. Nem sokkal később Coutinho kényszerítőzött Jesussal ismét, de csavarása levágódott Salcedóról. 

Fagner és Vela párharca
photo_camera Fagner és Vela párharca Fotó: MANAN VATSYAYANA/AFP

A félidő végére elfogytak a brazil helyzetek is, pontatlanok lettek az utolsó passzok. A 38. percben Neymar csavart fölé egy szabadrúgást, de ez sem volt igazán gólveszélyes próbálkozás - ezzel együtt kifejezetten színvonalas, lüktető játékot hozott az első félidő, bár már érezni lehetett, hogy a mexikóiak nem fogják sokáig bírni a tempót. 

A félidőben Marquezt ennek megfelelően Layún váltotta, aki kihúzódott a jobb hátvéd pozíciójába, Mexikó megpróbált még inkább visszaállni, és kontrákkal operálni, de a terv gyorsan bedőlt. 

Nagy brazil rohamokkal kezdődött a második félidő: egy gyors kisszöglet után Coutinho csinált magának tiszta lövőhelyzetet 13 méterről, Ochoa nagyot védett, aztán Silva szöktette Fagnert, akinek a beadását Salcedo fejelte szögletre. Az ellentámadásból Layún indította Gallardót, aki rávitte Silváékra, és nagy helyzetben fölé csavart. 

Egy perccel később jött a brazil vezetés. Neymar vezette keresztbe a labdát a 16-os előtt, szépen váltott Williannal, aki betört a 16-oson belülre, balról ballal laposan centerezett, Neymar pedig 3 méterről becsúszva betalált:

link Forrás

Osorio gyorsan reagált: Alvarez helyett jött Jonathan Dos Santos, majd Hernandez helyett Jimenez, de a csapat csak lassan eszmélt és majdnem el is ment a meccs. Fagner ment el, tökéletesen gurított vissza, Paulinho lövését Ochoa védte. Egy percre rá már Mexikó veszélyeztetett: Jimenez passzából Vela csavart gyönyörűen kapura 18-ról, Alisson tolta fölé.

A második félidő közepén felváltva kerültek veszélybe a kapuk: a 64. percben aztán Willian szép biciklicsel után lőtt, Ochoa a léc alól szedte ki a labdát. A 70. percben Herrera centerezése után Guardado lövésébe lépett bele Silva. Ekkor kezdődött a Layún-Neymar show. Előbb egy szép birkózó jelenetet láthattunk: 

link Forrás

Aztán Layún tisztességesen megtaposta Neymart nem kapott pirosat, viszont a brazil csatár egy partra vetett halra emlékeztető rángatózással jó két percet el tudott csalni a meccsből:

link Forrás

A 70. perc után egyre látványosabban fáradtak a mexikóiak. Túl voltak mindhárom cserelehetőségükön, míg a brazilok egészen a 80. percig vártak az elsővel - akkor Paulinhót menetrendszerűen váltotta Fernandinho, nem sokkal később pedig Coutinho helyére Firmino jött. 

Williannak nagyon jó meccse volt, most ő villogott a középpályán, kevésbé Coutinho, mögöttük Casemiro is ellenállhatatlannak bizonyult. 

A mexikói támadások utolsó passzai pontatlanok voltak, kapura már nem igazán jelentettek veszélyt. Dos Santosnak voltak még villanásai, Vela próbált visszalépni irányítani, de szabályosan elfogytak a támadók elöl. 

A 88. percben aztán Fernandinho indította Neymart a bal szélen, ő bevitte a kapuig, elpöckölte, Ochoa beleütött, de a labda továbbcsorgott, Firmino pedig egy lépésről a kapuba passzolta. 

link Forrás

Mexikó sorozatban hetedik alkalommal akad meg a nyolcaddöntőkön, a brazilok viszont esélyeshez méltóan menetelnek tovább, és várhatják az esti belga-japán mérkőzés győztesét a negyeddöntőben. 

Ha azt az akadályt is sikerrel veszik, a négy között a Franciaország-Uruguay negyeddöntő győztesével játszhatnak a moszkvai döntőért. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.