Mindjárt elérik a thai mentőcsapatok az utolsó helyet, ahol még életben lehet a 9 napja a föld alatt rekedt iskolás focicsapat

baleset
2018 július 02., 04:41
comments 110

Néhány órán belül kiderülhet, hogy életben van-e az a tizenkét, 11 és 16 éves kor közötti thai fiú, illetve a 25 éves edzőjük, akik kilenc napja tűntek el egy barlangban, mert a hirtelen esőzés miatt már nem tudtak kijönni onnan.

Még június 23-án történt, hogy a Vaddisznók nevű gyerek focicsapat tagjai tréning után az edzőjük vezetésével levezetésként beugrottak az észak-thaiföldi Tham Luang nevű barlangba, hogy azóta se adjanak életjelt magukról.

Az hamar kiderült, hogy alapvetően mi történhetett: egy hirtelen kitört zápor miatt villámgyorsan megemelkedett a vízszint a barlangban csörgedező patakban, elzárva azt a bejáratot, ahol a gyerekek bemásztak, és ami előtt megtalálták a biciklijeiket, focicpőiket és hátizsákjaikat.

A mentőakció hamar megindult és az elején eredményesnek is tűnt, hiszen több helyen is megtalálták a csoport kéz- és lábnyomait. De az egyre erősödő esőzések miatt a munka egyre nehezebbé vált, a víz iszapos lett és hiába érkezett egyre több búvár és barlangász, már kilenc napja nem találják a fiúkat.

A mentés irányítói hétfőn bejelentették, hogy már kevesebb, mint egy kilométerre járnak a barlangrendszer Pattaya Beachnek nevezett részétől. Ez magasabban - vagyis kevésbé mélyen - fekszik a járat többi szakaszánál, ezért az ilyen esős időszakokban is szárazon marad. Az előrehaladást az tette lehetővé, hogy hétfőn hirtelen megjavult az időjárás. Ám az előrejelzések szerint bármikor újrakezdődhet az esőzés. Thai szakértők szerint a 9 nap ellenére a fiatal, edzett fiúk életben lehetnek, mivel ivóvizük van bőven. Az azonban a részükről is csak találgatás, hogy a csapat tényleg a szárazulatra menekült-e.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.