Két és fél év után megszűnt a fokozott rendőri ellenőrzés Budapesten és a megyék többségében

rendőrség
2018 július 03., 17:33
comments 154

Két és fél év után július 1-jén végre megszűnt a fokozott rendőri ellenőrzés Budapesten, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron , Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Tolna, Vas és Veszprém megyékben - írja közleményében a Magyar Helsinki Bizottság.

Így a fővárosban és a megyék többségében három napja nincs a rendőröknek felhatalmazása arra, hogy az igazoltatás törvényben meghatározott okain túl „általános igazoltatás” alá vonja az állampolgárokat. Bár 9 megyében még tart a fokozott ellenőrzés, az ország lakosságának kétharmada (6,6 millió fő) olyan megyében él, ahol nem rendelt el fokozott ellenőrzést az országos rendőrfőkapitány.

A Magyar Helsinki Bizottság évek óta küzd a fokozott ellenőrzés észszerű korlátozása érdekében. Elemzéseik és kutatásaik szerint a válogatás nélküli ellenőrzés nem hatékony, visszaélésszerű jogalkalmazásra ad lehetőséget és sértheti magyar állampolgárok tömegének a jogait.

„2013-ban az alapvető jogok biztosához fordultunk, kérve, hogy kezdeményezze a fokozott ellenőrzésre, valamint a ruházat, csomag és jármű átvizsgálására vonatkozó jogszabályi rendelkezések felülvizsgálatát az Alkotmánybíróságnál. Később a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultunk, mert ügyfelünket, akit semmivel nem gyanúsítottak, szabálysértést, bűncselekményt nem követett el, retorziós jelleggel úgynevezett éjszakai ellenőrzés keretében igazoltatták, majd ruházatát is átvizsgálták. Legutóbb 2018. június 5-én fordultunk az ORFK-hoz, hogy megtudjuk, az országos rendőrfőkapitány milyen adatokra, körülményekre alapította a fokozott ellenőrzés újabb elrendelését az ország egész területére, amit rekordidőre 2018. február 1. és június 30. közti időszakra határozott meg. Bár a levelünkre kapott semmitmondó válaszból az okokat nem tudtuk meg, július 1-jén a magyarok kétharmada mégis úgy ébredhetett, hogy megyéjében nem volt fokozott ellenőrzés” - írták.

A fokozott rendőri ellenőrzés lényege az lenne, hogy a rendőrség vezetője elrendeli, hogy bizonyos területen és bizonyos időtartam alatt bárkit igazoltathatnak a rendőrök anélkül, hogy az igazoltatáshoz szükséges körülményeket mérlegelniük kelljen, ahogy erre egyébként törvény kötelezné őket. Az országos rendőrfőkapitány ezt a szabályt régóta úgy értelmezte, hogy ez a terület lehet Magyarország területe is, az időtartam pedig akár több hónap.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.