Két és fél év után megszűnt a fokozott rendőri ellenőrzés Budapesten és a megyék többségében

2018 július 3., kedd 17:33
155

Két és fél év után július 1-jén végre megszűnt a fokozott rendőri ellenőrzés Budapesten, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron , Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Tolna, Vas és Veszprém megyékben - írja közleményében a Magyar Helsinki Bizottság.

Így a fővárosban és a megyék többségében három napja nincs a rendőröknek felhatalmazása arra, hogy az igazoltatás törvényben meghatározott okain túl „általános igazoltatás” alá vonja az állampolgárokat. Bár 9 megyében még tart a fokozott ellenőrzés, az ország lakosságának kétharmada (6,6 millió fő) olyan megyében él, ahol nem rendelt el fokozott ellenőrzést az országos rendőrfőkapitány.

A Magyar Helsinki Bizottság évek óta küzd a fokozott ellenőrzés észszerű korlátozása érdekében. Elemzéseik és kutatásaik szerint a válogatás nélküli ellenőrzés nem hatékony, visszaélésszerű jogalkalmazásra ad lehetőséget és sértheti magyar állampolgárok tömegének a jogait.

„2013-ban az alapvető jogok biztosához fordultunk, kérve, hogy kezdeményezze a fokozott ellenőrzésre, valamint a ruházat, csomag és jármű átvizsgálására vonatkozó jogszabályi rendelkezések felülvizsgálatát az Alkotmánybíróságnál. Később a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultunk, mert ügyfelünket, akit semmivel nem gyanúsítottak, szabálysértést, bűncselekményt nem követett el, retorziós jelleggel úgynevezett éjszakai ellenőrzés keretében igazoltatták, majd ruházatát is átvizsgálták. Legutóbb 2018. június 5-én fordultunk az ORFK-hoz, hogy megtudjuk, az országos rendőrfőkapitány milyen adatokra, körülményekre alapította a fokozott ellenőrzés újabb elrendelését az ország egész területére, amit rekordidőre 2018. február 1. és június 30. közti időszakra határozott meg. Bár a levelünkre kapott semmitmondó válaszból az okokat nem tudtuk meg, július 1-jén a magyarok kétharmada mégis úgy ébredhetett, hogy megyéjében nem volt fokozott ellenőrzés” - írták.

A fokozott rendőri ellenőrzés lényege az lenne, hogy a rendőrség vezetője elrendeli, hogy bizonyos területen és bizonyos időtartam alatt bárkit igazoltathatnak a rendőrök anélkül, hogy az igazoltatáshoz szükséges körülményeket mérlegelniük kelljen, ahogy erre egyébként törvény kötelezné őket. Az országos rendőrfőkapitány ezt a szabályt régóta úgy értelmezte, hogy ez a terület lehet Magyarország területe is, az időtartam pedig akár több hónap.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt