Putyin nevet adott egy rakás orosz katonai ezrednek, az egyiket Erdélyről nevezte el

2018 július 3., kedd 12:42
109

Vlagyimir Putyin orosz elnök tiszteletbeli, ha úgy tetszik becenevet adott az orosz hadsereg 11 egységének. Nem olyan becenevekre kell gondolni, hogy Pufi, Öcsi, Patkány, vagy Nagyfejűek, hanem városnevekre, mint Lvov, Zsitomir, Berlin vagy Varsói Gárda. 

Közülük az egyiket - a 400-as számú önjáró tüzérségi ezredet - Putyin Erdélyi Ezrednek keresztelte el.  

A hivatalos indoklás szerint a névadás indoka az volt, hogy emlékeztesse a katonákat az orosz  és a szovjet hadsereg dicső múltjára és sikereire. 

Az Erdélyi Ezred hivatalos névadó okmányában, ami itt nézhető meg, sajnos nincs utalás arra, hogy ezt a nevet a cári orosz vagy szovjet hadsereg erdélyi győzelmeinek emlékére adta-e Putyin elnök. Merthogy közismert módon mindkét hadsereg aratott győzelmeket Erdély területén. 

Az 1848-49-es magyar szabadságharcot leverő orosz cári hadsereg erdélyi hadjárata azért lehet megemlékezésre érdemes a birodalmi politikát folytató Putyinnak, mert ez volt a kor legnagyobb lélekszámú hadseregének addigi legnagyobb külföldi hadjárata. Ennyi orosz katona soha azelőtt nem járt a határokon túl, még a napoleoni háborúk idejében sem. 

A szovjet Vörös Hadsereg 1944-ben szintén győztes hadjáratot folytatott Erdély területén, de ez olyan értelemben kevésbé volt nagyszabású, hogy mire Erdélybe értek, az addig németszövetséges románok már kiugrottak és átálltak a Szovjetunió oldalára, ami jelentősen megkönnyítette az itteni hadmozdulatokat. 

A tippet köszönjük olvasónknak, Gáspárnak!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt