Vulkanikus erejű helyreigazítás: mégsem egy kő taglózta le a „legpechesebb pompeii férfit”

történelem
2018 július 03., 11:10
comments 70

A kitörő Vezúv erejével söpört végig az interneten májusban a hír, hogy megtalálták azt a pompeii csontvázat, aminek története minden más pompeii csontváznál balszerencsésebb történetről árulkodik. 

Erről van szó:

Ezt a pompeii férfit egy, a vulkánból kilövellő szikla csapta agyon.
photo_camera Ezt a pompeii férfit egy, a vulkánból kilövellő szikla csapta agyon. Fotó: Parco Archeologico di Pompei - közkincs

Az esettel olyan könnyű volt azonosulni, hogy rögtön mémesedett is:

ki ne érezné úgy magát időnként, mint akire nemhogy rátör egy vulkán, de még egy óriás szikladarab is legtaglózza.

Az eredeti elmélet szerint a követ a kitörő vulkán lövellhette ki magából, aztán agyoncsapta a szerencsétlen férfit, akinek a koponyájából olyannyira nem maradt semmi, hogy nem is találják.

Azóta viszont megtalálták a koponyát, és kiderült:

FAKE NEWS.

Továbbásva ugyanis előkerült az érintetlen koponya, a lehetőségekhez képest makulátlan fogsorral, ami jelezte, hogy ezt a férfit aligha vágta fejen egy hatalmas kő. 

A felsőtest jóval a szikla alól került elő, a kuatók pedig egyértelműen megállapították, hogy a test nagy internetkarriert befutó egyéb részeihez tartozik. Az illető pedig valószínűleg egyszerűen megfulladt a vulkanikus törmeléktől. Egyébként volt nála egy kulcs, húsz ezüst- és harminc bronzérme, lába pedig sérült volt, ezért sem tudhatott elmenkülni. Vagyis nagyjából ugyanannyira volt balszerencsés, mint sok más pompeii.

A felsőtest a kutatók szerint valamikor 1748 és 1815 között válhatott fel az alsótól, amikor Nápoly a Bourbon dinasztia ellenőrzése alatt állt, és archeológusok gyakran ástak alagutakat Pompeiiben. A testet mindenesetre tovább vizsgálják, hogy még többen megtudjanak a történetéről. (New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.