8 egykori chilei katonatisztet ítéltek 15 év börtönre Víctor Jara brutális meggyilkolásáért

bűnügy
2018 július 04., 10:28
comments 150

A Pinochet-diktatúra nyolc egykori katonatisztjét ítélte 15 évig terjedő börtönbüntetésre a chilei igazságszolgáltatás kedden Víctor Jara énekes, költő, színházi rendező és politikai aktivista 45 évvel ezelőtti meggyilkolása miatt. A 9. társuk 5 évet kapott, amiért megpróbálta eltussolni a bűncselekményt.

Víctor Jarát 41 éves korában, az Augusto Pinochet tábornokot hatalomra segítő katonai puccs alatt ölték meg, 1973. szeptember 16-án. Az ünnepelt énekes az 1970-ben megválasztott Salvador Allende szocialista elnök híve, aktív támogatója volt.

Az 1973. szeptember 11-i fegyveres hatalomátvétel utáni napokban Jarát diákjaival, tanár kollégáival és más baloldali aktivisták ezreivel együtt elfogták, és a santiagói Estadio Chile stadionba hurcolták. A fogolytáborrá alakított stadionban a katonák sokakat megkínoztak, többekkel végeztek. A túlélők beszámolói szerint a gitáros énekes Jara kezeit puskatussal szétverték, és agyba-főbe ütlegelték. Az énekes 44 golyóval átlyuggatott holttestére egy temető közelében találtak rá.

photo_camera Fotó: Ginnette Riquelme/AFP

Jara munkássága és a halála több művészt, köztük Bruce Springsteent, a Clash-t és a U2-t is megihlette.

A Chilét 1990-ig vezető Pinochet tábornok elnöksége alatt kb. 3200 embert gyilkoltak meg, és 28 ezret kínoztak meg a katonai junta vezetőinek parancsára. Pinochet bukása után a stadiont Víctor Jaráról nevezték el.

2016-ban egy másik egykori katonatisztet, Pedro Barrientost egy floridai bíróság felelősnek találta Jara megkínzásában és meggyilkolásában. Az USA-ban élő Barrientost egyúttal 28 millió dollár (csaknem 7,9 milliárd forint) kárpótlás megfizetésére kötelezték. Washington egyelőre fontolgatja a férfi kiadását Chilének. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.