A kambodzsai kormány bezárja a szerinte álhíreket közlő internetes oldalakat

Több 444 videó?
Szeretném

Kambodzsában bezárják a kormány szerint hamis híreket közlő internetes és közösségi oldalakat – mondták tisztviselők, akik szerint a művelet már ma elkezdődik, miután az ügyben idén már két irányelvet is elfogadtak.

A Phnom Penh Post napilap azt írja, hogy három minisztérium is bejelentette: rajtaütnek a társdalom biztonságát megzavaró, káoszt és zavart keltő, valamint a július 29-i parlamenti választásokba vetett bizalom aláásását célzó oldalakon. A legjelentősebb ellenzéki tömörülés, a Párt Kambodzsa Nemzeti Megmentéséért (CNRP), amit a hatóságok feloszlattak, a választások bojkottjára szólított fel.

Phosz Szovann, az információs minisztérium tisztviselője azt mondta a Phnom Penh Postnak, hogy a hatóságok a távközlést felügyelő szerveken keresztül intézkednek, illetve a rendőrség veszi őrizetbe a szabálysértőket.

A kambodzsai távközlési hatóság szóvivője, Im Vutha azt mondta: 100 százalékig ellenőrzésük alatt tartják az információkat az ország domain nevét (.kh) tartalmazó oldalakon, ezeket lezárhatják, ha azokon a társadalom biztonságát és a közrendet befolyásoló bűnügy kerül fel, de a többi, a .com vagy .org domainnevek használóinál, mint például a Facebook, nehezebb az ellenőrzés megvalósítása.

Hun Sen kambodzsai miniszterelnök a héten azt mondta, hogy a kormány 6 percen belül meg tudja állapítani bármelyik Facebook-felhasználó tartózkodási helyét.

Hun Sen miniszterelnök és a nép szelfizik 2018. január 7-én.Fotó: Tang Chhin Sothy/AFP

Az elmúlt két hónapban legalább három Facebook felhasználó ellen emeltek vádat amiatt, hogy megosztott vagy posztolt olyan közleményt, ami állítólag megsértette az uralkodó személyét védő törvényt. Emberjogi szervezetek aggódnak az eljárások miatt, szerintük ezeknek korlátozó hatásuk van a szólásszabadságra. (MTI)