A lengyel környezetvédelmi miniszter szerint TÚL SOK a védett faj

környezetvédelem
2018 július 05., 16:26
comments 121

Magára zúdította a környezetvédők haragját a lengyel környezetvédelmi miniszter, aki kijelentette, hogy támogatja a védett fajok számának csökkentését, mert bizonyos állatok károkat okoznak a mezőgazdasági terményekben.

Henryk Kowalczyk hozzátette azt is, hogy ez azonban nem könnyű feladat egy olyan korban, amelyben az "állatvédelmet túlzott érzékenység övezi".

A tárcavezető az észak-lengyelországi Mlawa lakóinak elmondta, hogy minisztériuma javasolta a regionális környezetvédelmi hatóságoknak, hogy adjanak ki több engedélyt szarvas-, bivaly- és hódvadászatra. Ezek a fajok védettek az európai uniós törvények által, vadászatuk csak szigorúan ellenőrzötten lehetséges.

"Olyan időben élünk, amikor az állatvédelmet - enyhén szólva - túlzott érzékenység övezi" - mondta vasárnap Kowalczyk, hozzátéve, hogy elődje engedélyt adott a szarvasvadászatra, de azonnal vissza kellett vonnia, mert akkora nyomás nehezedett rá. Kowalczyk beszédét csütörtökön ismertette részletesen a lengyel média.

photo_camera Henryk Kowalczyk Fotó: Jan A. Nicolas/dpa Picture-Alliance/AFP

Ezek sokkoló szavak, mivel ezeket a fajokat mind az EU, mind a lengyel törvények védik, és csak nagyon jól meghatározott és korlátozott körülmények között lehet vadászni rájuk. Hihetetlen, hogy a környezetvédelmi miniszter nyilvánosan elmondja, hogy utasítást adott a törvények megkerülésére, hiszen neki oltalmaznia kellene azokat" - reagált Agata Szafraniuk, a ClientEarth környezetvédelmi csoport ügyvédje a miniszter szavaira.

Kowalczyk közölte azt is, hogy a lengyel kormány nem vonja vissza az állatok védett státuszát, mert azzal konfliktusba keveredne Európával.

Aleksander Brzozka, a tárca szóvivője hangsúlyozta, hogy a miniszter csak az állatok által okozott problémák, köztük a gazdáknak okozott károk súlyosságára akarta felhívni a figyelmet.

A lengyel kormány tavaly engedélyt adott a fakivágás kiterjesztésére Európa egyik utolsó érintetlennek számító őserdejében, a bialowiezai ősrengetegben, amit az Európai Bíróság áprilisban uniós jogot sértőnek nyilvánított. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.