Szivattyú, fúró vagy oktatás: ez a három terv van a thai fiúk megmentésére

Már 13 napja egy barlangban vesztegel 12 thai fiú és az edzőjük. A 11-16 évesekből álló focicsapat éppen barlangászott, amikor a lezúduló eső elárasztotta a barlangot, és így nem tudtak visszatérni a felszínre.

Kilenc nap után találták meg őket búvárok, de egyelőre még nem tudják, hogyan hozzák őket ki a menedékről, ahol lassan két hete meghúzzák magukat. Annyi biztos, hogy sietni kell, mert a monszun hamarosan újabb esőket hoz, és a mostani biztonságos, száraz helyüket is eláraszthatja a víz.

A mentőegységek oxigénpalackokat készítenek elő a barlangnál.Fotó: YE AUNG THU/AFP

Három tervet vizsgálnak a mentőalakulatok: 

  • Megtanítják a gyerekeket búvárkodni, kapnak felszerelést, és ki kell úszniuk a víz alatt.
  • Fúrnak egy lyukat a felszínről, és azon keresztül hozzák ki őket. Mivel 1 km mélyen vannak, ez szintén komoly munkát igényel.
  • Kiszivattyúzzák a vizet a barlangból, és mentőmellényben kisétálnak a már csak derékig érő vízben. Ehhez rengeteg szivattyúra van szükség, a működtetésükhöz pedig áramot kell vinni a környékre.

Egyelőre az utóbbi, szivattyús megoldáson dolgoznak a legkomolyabban. A kijáratig tartó útból az első másfél kilométeren már annyira csökkentették a vízszintet, hogy csak derékig ér. Viszont utána még 2,5 kilométer hátra van, kérdés, hogy lesz-e elég szivattyú.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.