Szivattyú, fúró vagy oktatás: ez a három terv van a thai fiúk megmentésére

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Már 13 napja egy barlangban vesztegel 12 thai fiú és az edzőjük. A 11-16 évesekből álló focicsapat éppen barlangászott, amikor a lezúduló eső elárasztotta a barlangot, és így nem tudtak visszatérni a felszínre.

Kilenc nap után találták meg őket búvárok, de egyelőre még nem tudják, hogyan hozzák őket ki a menedékről, ahol lassan két hete meghúzzák magukat. Annyi biztos, hogy sietni kell, mert a monszun hamarosan újabb esőket hoz, és a mostani biztonságos, száraz helyüket is eláraszthatja a víz.

A mentőegységek oxigénpalackokat készítenek elő a barlangnál.Fotó: YE AUNG THU/AFP

Három tervet vizsgálnak a mentőalakulatok: 

  • Megtanítják a gyerekeket búvárkodni, kapnak felszerelést, és ki kell úszniuk a víz alatt.
  • Fúrnak egy lyukat a felszínről, és azon keresztül hozzák ki őket. Mivel 1 km mélyen vannak, ez szintén komoly munkát igényel.
  • Kiszivattyúzzák a vizet a barlangból, és mentőmellényben kisétálnak a már csak derékig érő vízben. Ehhez rengeteg szivattyúra van szükség, a működtetésükhöz pedig áramot kell vinni a környékre.

Egyelőre az utóbbi, szivattyús megoldáson dolgoznak a legkomolyabban. A kijáratig tartó útból az első másfél kilométeren már annyira csökkentették a vízszintet, hogy csak derékig ér. Viszont utána még 2,5 kilométer hátra van, kérdés, hogy lesz-e elég szivattyú.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.