Szivattyú, fúró vagy oktatás: ez a három terv van a thai fiúk megmentésére

külföld
2018 július 05., 04:26

Már 13 napja egy barlangban vesztegel 12 thai fiú és az edzőjük. A 11-16 évesekből álló focicsapat éppen barlangászott, amikor a lezúduló eső elárasztotta a barlangot, és így nem tudtak visszatérni a felszínre.

Kilenc nap után találták meg őket búvárok, de egyelőre még nem tudják, hogyan hozzák őket ki a menedékről, ahol lassan két hete meghúzzák magukat. Annyi biztos, hogy sietni kell, mert a monszun hamarosan újabb esőket hoz, és a mostani biztonságos, száraz helyüket is eláraszthatja a víz.

A mentőegységek oxigénpalackokat készítenek elő a barlangnál.
photo_camera A mentőegységek oxigénpalackokat készítenek elő a barlangnál. Fotó: YE AUNG THU/AFP

Három tervet vizsgálnak a mentőalakulatok: 

  • Megtanítják a gyerekeket búvárkodni, kapnak felszerelést, és ki kell úszniuk a víz alatt.
  • Fúrnak egy lyukat a felszínről, és azon keresztül hozzák ki őket. Mivel 1 km mélyen vannak, ez szintén komoly munkát igényel.
  • Kiszivattyúzzák a vizet a barlangból, és mentőmellényben kisétálnak a már csak derékig érő vízben. Ehhez rengeteg szivattyúra van szükség, a működtetésükhöz pedig áramot kell vinni a környékre.

Egyelőre az utóbbi, szivattyús megoldáson dolgoznak a legkomolyabban. A kijáratig tartó útból az első másfél kilométeren már annyira csökkentették a vízszintet, hogy csak derékig ér. Viszont utána még 2,5 kilométer hátra van, kérdés, hogy lesz-e elég szivattyú.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.