A hazai láncok sajátmárkás termékeit is gyártotta a bajai üzem, ahonnan a mérgező fagyasztott zöldségek kikerültek

Európa-szerte mennek a termékvisszahívások, miután kiderült, hogy egy bajai üzemben előállított fagyasztott kukorica okozott 9 halálos áldozattal járó, öt országot érintő ételmérgezést. 

A Greenyard bajai üzemében jelenleg csak próbatermelés folyik, de a visszahívások a 2016. augusztusa óta gyártott fagyasztott zöldségekre vonatkoznak. A G7 most arról ír, hogy a Greenyard szinte az összes magyar kiskereskedelmi láncnak bedolgozott, de volt, akinek olyan termékeket gyártottak, melyeket a láncok saját márkás termékként forgalmaztak. Azaz nehéz megállapítani egy szimpla vásárló számára, hogy érintett lehet-e a termék, mert nem feltétlen a márkanév, hanem a gyártó, illetve a gyár lehet árulkodó. 

És a lap szerint míg a brit sajtóban azonnal elérhetővé vált egy lista, melyen megtalálható az összes termék, addig a Nébih péntek délutánig hasonló hazai listát nem tett közzé. Mint a G7-nek elmondták, tételes listát nem tudnak adni, ugyanakkor a gyártót forgalmi korlátozásra kötelezték. 

“Az üzemben termelt gyorsfagyasztott zöldségek jelentős részét azonban utólag, az EU más üzemeiben más zöldségekkel keverik és ezek különböző márkanév alatt kerülhetnek forgalomba. A gyártó a visszahívást az érintett partnerei értesítésével, bevonásával végzi” áll a Nébih válaszában. 

A Greenyard belgiumi központja pedig azt közölte a lappal, hogy 

bizalmas üzleti információ, hogy mely magyarországi áruházláncoknak gyárt a bajai üzem, ezért nem adja ki a partnerek nevét. 

Az üzletláncok azóta sorra jelentik be, hogy leszedték a polcról a Baján gyártott termékeket. A Penny Market már csütörtök este, az Aldi pedig pénteken adott ki közleményt. Az Aldi esetében amúgy nem Greenyard, hanem Hungarofreeze Kft. volt a forgalmazója e termékeknek. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.