Kanadában a hőség gyilkol, Japánban a heves esőzés

Legalább három ember meghalt, három pedig eltűnt Japánban az ország nyugati, délnyugati részén a Prapirun tájfun keltette rendkívül heves esőzésekben - közölte pénteken az NHK állami televízió.

Ezzel egy időben Fukuoka prefektúrában mintegy százezer, Oszaka prefektúrában ötvenezer embernek tanácsolták, hogy a várható árvizek és földcsuszamlások miatt sürgősen hagyják el otthonaikat és menjenek az állami intézményekben kijelölt menhelyekre.

A heves esőzések miatt leállások voltak az Oszaka és Okajama, valamint a Hirosima és Fukuoka közötti szuperexpresszek vonalán az ország nyugati részén.

A japán meteorológiai intézet adatai szerint egyes térségekben az elmúlt napokban mintegy 400 milliméter csapadék hullott, de van ahol 1100 milliméter is. A Prapirun már a hetedik, a Csendes-óceánon képződött tájfun idén.

Eközben Kanadában tovább szedi az áldozatait a hőség, már 33 ember halt bele a szokatlanul meleg időbe. A halottak száma minden nap emelkedett a héten, főleg idős, 50 és 80 év közötti emberek az áldozatok.

Montrealban szerdán 34 fokot mértek, 40 százalékos páratartalommal pedig az átlaghőmérséklet az év ebben az időszakában csak 25 fok szokott lenni.. Péntek óta minden nap 30 fok fölé szökött a meleg, és átlagosan 40 százalék körül volt a páratartalom.

Kanada keleti felét legutóbb 2010-ben sújtotta szokatlan forróság, a hőhullámban kb. 100 ember halt meg Montrealban. (MTI, BBC)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.