Kitört a kereskedelmi háború az USA és Kína között

külföld
2018 július 06., 16:19
comments 99

Pénteken léptek életbe a kínai termékekre kivetett amerikai védővámok.  Donald Trump csütörtökön este Montanában újságíróknak megerősítette: kitart a kínai termékekre kivetett védővámok mellett, és a 34 milliárd dollár értékben kivetett vámok életbe lépnek annak ellenére is, hogy Peking azonnali válaszlépéseket vezetett be. 

Trump elnök kereskedelmi háborúja Kínával kezdetét veszi - fogalmazott elemzésében a Bloomberg hírügynökség, hozzátéve, hogy ez csupán egy hosszabb dráma kezdete.

Martin Feldstein, a Wall Street Journal elemzője szerint az elnök védővámokat meghirdető és további tarifákkal fenyegetőző politikája csupán "taktikai eszköz" ahhoz, hogy Kínát és más országokat az Egyesült Államokkal szemben fennálló kereskedelmi többletük leszorítására ösztökéljen, a szakértők többsége azonban arra figyelmeztet: ezzel pillanatnyilag éppen az Egyesült Államok érdekeinek, és az átlag amerikai fogyasztóknak árthat a legtöbbet. Hozzáteszik, az érintett országok ellenlépéseket jelentettek be, vagy ilyeneket fontolgatnak. Kanada a napokban 13 milliárd dollár értékben vetett ki védővámokat, az Európai Unió pedig több mint hárommilliárd dollárnyi védővámot vetett ki amerikai termékekre, köztük a mogyoróvajra és bourbon whiskyre.

Szűkülő exportpiacaik miatt Kentucky, Nebraska és Iowa farmergazdálkodói már keresték az egyeztetési lehetőségeket a Fehér Házzal. A motorkerékpárokat gyártó Harley Davidson a napokban jelentette be, hogy külföldre viszi a gyártást, a General Motors (GM) pedig arra figyelmeztetett, hogy a GM-üzemekben amerikai munkahelyek kerülhetnek veszélybe.

A kereskedelmi konfliktusok miatt, szintén az amerikai közszolgálati rádió elemzése szerint, már drágultak az élelmiszerek, illetve jelentősen emelkedhet főleg a szerényebb jövedelmű rétegek által vásárolt, például kínai fogyasztási cikkek ára is.

Azonnal jött a kínai válasz

Kína július 6-tól 34 milliárd dollár értékű amerikai importtermékre vet ki vámot, válaszul a kínai termékeket sújtó amerikai döntésre - mondta el egy név nélkül nyilatkozó kínai forrás a Reuters hírügynökségnek szerdán.

Donald Trump amerikai elnök június 15-én jelentette be, hogy az Egyesült Államok 25 százalékos vámot vet ki összesen 50 milliárd dollár értékű Kínából importált csúcstechnológiás termékre július 6-tól.

Donald Trump bejelentésére Kína már júniusban jelezte, hogy az amerikai döntéssel megegyező válaszlépést tesznek, szintén július 6-tól. Először 34 milliárd dollárnyi amerikai termékre vetnek ki 25 százalékos vámot, majd ezt fokozatosan összesen 50 milliárd dollárnyi termékre terjesztik ki.

Amikor Donald Trump bejelentette a kínai termékek vámjára vonatkozó döntését, a kínai kereskedelmi minisztérium azt közölte, hogy "Kína nyilvánvalóan nem kíván kereskedelmi háborúba bocsátkozni, de az Egyesült Államok ezen rövidlátó, kártékony és rosszindulatú viselkedése miatt kénytelen erős válaszlépéseket tenni és határozottan megvédeni nemzeti érdekeit".

Az időeltolódás miatt Kína 12 órával korábban lépteti életbe az importvámot, mint az Egyesült Államok.

Kína a tervek szerint 106 termékre vet ki 25 százalékos pótlólagos importvámot, amelyek között olyan mezőgazdasági cikkek is szerepelnek, mint a szójabab, a kukorica, a marhahús, a narancslé és a dohány, illetve a listán vegyi anyagok mellett gépjárművek, valamint 15 és 45 tonna közötti önsúlyú repülőgépek is vannak.

Kínában már a gazdaságtörténet legnagyobb kereskedelmi háborújaként emlegetik a történteket, pedig a legtöbb elemző egyetért abban, hogy a nagyja még hátralehet. 

Az egykori gazdasági miniszter-helyettes, Wei Jianguo szerint a konfliktus globálisan is szét fog terjedni a termelési láncokon, és szerinte ne számítson senki gyors feloldásra, a háború sokáig velünk maradhat. (MTI, SCMP, New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.