Palkovics szerint nem politikai döntés, hanem legitim igény az MTA csuklóztatása

POLITIKA
2018 július 06., 06:15
comments 119

Interjút adott a Magyar Hírlapnak az ITM minisztere, ebből kiderül, szó sincs arról, hogy politikai döntés születne a kutatás-finanszírozásról, hiszen, mint Palkovics mondja, „a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) autonómiájára alkotmányos garancia van”. De hogy akkor miért alakítják át a rendszert?

„Legitim igény, hogy hasznos, a társadalom érdekét szolgáló célokra fordítsuk az adófizetők pénzét. Ezért nem tudom elfogadni az érvet, hogy 'majd mi eldöntjük, hogy mit akarunk kutatni, mivel ez az autonómiánk része'”.

Palkovics szerint ha a kutatásokra szánt forrásokat olyan alapon osztanák el, „hogy mindenki azt csinál, amit akar, akkor annak nem biztos, hogy lesz társadalmi hasznossága.” A miniszter nem gondolja, hogy túl sok pénz menne el a társadalomtudományi, például a genderkutatásokra, de „a kérdés inkább az, hogy többet akarunk-e költeni mondjuk az agykutatásra, vagy akarunk-e például magyar gravitációs hullám kutatási programot, illetve gyermekgyógyászati kutatási programot indítani”.

Az MTA javaslatait a kormány továbbra sem tartja elfogadhatónak, ugyanakkor hangsúlyozza, a kutatás- finanszírozási rendszer nem határozza meg azt, hogy melyik kutató mit kutasson.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.