Palkovics szerint nem politikai döntés, hanem legitim igény az MTA csuklóztatása

Interjút adott a Magyar Hírlapnak az ITM minisztere, ebből kiderül, szó sincs arról, hogy politikai döntés születne a kutatás-finanszírozásról, hiszen, mint Palkovics mondja, „a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) autonómiájára alkotmányos garancia van”. De hogy akkor miért alakítják át a rendszert?

„Legitim igény, hogy hasznos, a társadalom érdekét szolgáló célokra fordítsuk az adófizetők pénzét. Ezért nem tudom elfogadni az érvet, hogy 'majd mi eldöntjük, hogy mit akarunk kutatni, mivel ez az autonómiánk része'”.  

Palkovics szerint ha a kutatásokra szánt forrásokat olyan alapon osztanák el, „hogy mindenki azt csinál, amit akar, akkor annak nem biztos, hogy lesz társadalmi hasznossága.” A miniszter nem gondolja, hogy túl sok pénz menne el a társadalomtudományi, például a genderkutatásokra, de „a kérdés inkább az, hogy többet akarunk-e költeni mondjuk az agykutatásra, vagy akarunk-e például magyar gravitációs hullám kutatási programot, illetve gyermekgyógyászati kutatási programot indítani”. 

Az MTA javaslatait a kormány továbbra sem tartja elfogadhatónak, ugyanakkor hangsúlyozza, a kutatás- finanszírozási rendszer nem határozza meg azt, hogy melyik kutató mit kutasson.

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.