MTA: Az átcsoportosítás a bürokráciát növelné, a költségvetés átláthatóságát pedig egyáltalán nem segíti

A Magyar Tudományos Akadémia állást foglalt az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációs koncepciójáról, és Palkovics László miniszter kérésére saját javaslatokat fogalmazott meg a benyújtott költségvetési törvénytervezettel kapcsolatban. Az állásfoglalást és a javaslatokat az MTA június 29-én elküldte a miniszternek, és eljuttatta az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának és Kulturális Bizottságának is.

Az MTA-nak alapvető elvi fenntartásai és a gyakorlati megvalósíthatóságot illető kétségei vannak a 2019-es költségvetési törvényjavaslatnak az akadémiát érintő részeit és az MTA-törvény módosítására irányuló javaslatot illetően is. Az MTA ezt az álláspontját elnökségi határozatban is megerősítette, és következetesen képviselte a Palkoviccsal eddig folytatott megbeszéléseken.

Az MTA Palkovics innovációs koncepciójáról a miniszter kérésére saját javaslatokat fogalmazott meg. A két alternatív javaslat maga után vonja a Kormány által benyújtott MTA-törvény (1994. évi XL. törvény a Magyar Tudományos Akadémiáról) módosítására vonatkozó javaslat és a Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat módosítását.

Az egyik az MTA által preferált megoldás, a második már kevésbé, de a testületi állásfoglalások biztosította keretek között éppen elfogadható, és a megvalósíthatóságot, az intézményi működőképességet még pont nem veszélyeztető megoldás:

  1. Az MTA-törvény módosítására 2018-ban ne kerüljön sor, a 2019-es központi költségvetési törvényjavaslatot pedig úgy módosítsák, hogy az MTA-címrendben szereplő MTA-kutatóközpontok, -kutatóintézetek, MTA Támogatott Kutatóhelyek, illetve Fejezeti kezelésű előirányzatok továbbra is az MTA címsorai között szerepeljenek a 2018-as költségvetés valamennyi alcímével, a 2019-re vonatkozó tárgyalások szerinti összegekkel.
  2. Az MTA-fejezetben lévő MTA-kutatóközpontok, -kutatóintézetek sor, az MTA Támogatott Kutatóhelyek sor, illetve a Fejezeti kezelésű előirányzatok sorokból az Infrastruktúra fejlesztés működési kiadásra előirányzott összege és a Központi kezelésű felújítások című sorok továbbra is az MTA fejezetben szerepeljenek.

Az MTA megjegyzi azt is, hogy:

„Az ITM-hez való átcsoportosítás, majd a források visszajuttatása az MTA fejezethez az államháztartási rendszer szabályozásában rendszeridegen technikai megoldásokat igényelne, amelyek a bürokráciát növelik, a költségvetés átláthatóságát, transzparenciáját pedig egyáltalán nem segítik.”

Részletek az MTA honlapján.

Itt írtunk arról, hogy miközben az MTA-val vitát imitál, a kormány közben újabb tudományra szánt milliárdok elköltését vonta magához. A jelek szerint Orbánék ugyanazt a játékot kezdték el, amit egy évvel korábban a CEU-val.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.