Támadj, Oroszország!

futball
2018 július 07., 17:20
comments 189
[ Error: Hiányzó widget ]

Hamarosan kezdődik a 2018-as labdarúgó Európa-bajnokság utolsó negyeddöntője. A dél-amerikai csapatok kiesésével végre elmerülhetünk a biztonságra törekvő, góliszonyos játék szépségeiben! Engem tud szórakoztatni a futball taktikai jellege. Van abban szépség, ha egy csapat letámadással és kontrákkal száz százalékos hatékonysággal semlegesíti ügyesebb, gyorsabb, tehetségesebb ellenfelét, ahogy azt Dánia tette Horvátországgal a meccsük második félidejétől, Schöne beállításától. A spanyol-orosz, ahol tíz spanyol passzolgatott körbe tizenegy, a saját tizenhatosán tömörülő oroszt, még ebből a szempontból is élvezhetetlen volt.

Oroszországról nem sok derült ki eddig a vébén. Harmatgyenge ellenfeleiken átgázoltak, a két jó közül az egyik nagyon elverte a hamar gól- és emberhátrányba került oroszokat, a spanyolok meg nem tudtak mit kezdeni velük. Horvátország viszont a dán meccs második félidejét és hosszabbítását leszámítva eddig kimondottan jól játszott. Ha szélsőik szabadon mozoghatnak, állandó a gólveszély.

Hogy mi a horvátok titka? Jó kérdés. Papíron kézenfekvő magyarázat, hogy két világsztár teremtőt, Rakitićot és Modrićot játszathatják egymás mellett a középpályán. Ők ketten ráadásul a Fivethirtyeight elemzése alapján a válogatottban, ahol kreatívabb szerepkörben játszanak klubjaiknál, 39, illetve 17 százalékkal lőnek több gólt vagy adnak gólpasszt. Helyzeteiket mégis inkább a széleken alakítják ki. Modrić és Rakitić az elmúlt négy meccsen összesen hatszor passzolta be a labdát a 16-oson belülre, és összesen 23 passzuk volt a támadóharmadban - Uruguay ellen a portugál William Carvalho és Adrien Silva együtt negyvenszer passzolt a támadó harmadban. Carvalho és Silva, egy meccsen.

Mégis, az egyetlen meccsen, ahol az ellenfél erőfeszítéseket tett a horvátok széljátéka ellen, a támadójáték megbénult. Az első félidőben a szélről érkező beadásokból még alakítottak ki helyzeteket, a szünet és Schöne beállítása után az első igazán veszélyes helyzetre a hosszabbítás 25. percéig kellett várni. Akkor Modrić a félpályáról, középen ugratta ki Rebićet, akit csak bravúrral tudtak felrúgni, mielőtt gólt lőhetett volna. Ez egyben jól prezentálja is, mennyivel veszélyesebb helyzetet teremt egy ilyen kockázatosabb középső indítás, mint egy szélről beküldött labda - különös tekintettel az oroszok jól megtermett védőire.

A horvátok tehát látszólag legnagyobb erényük ellen játszva lettek sikeresek. Én bízom benne, hogy a vágyait már túlteljesítő Oroszország minden mindegy alapon játszva esélyt ad a horvátoknak a nem túl hatékony játékukra, úgy akár még jó meccs is lehet ebből. Az, hogy Cserisev és Kramarić is kezd, ad némi reményt.

Oroszország: Akinfejev - Fernandes, Kutyepov, Ignasevics, Kudrijasov - Szamedov, Zobnyin, Golovin, Kuziajev, Cserisev - Dzjuba

Horvátország: Subašić - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić - Rebić, Rakitić, Kramarić, Modrić, Perišić - Mandžukić

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.