Afrobeat ébredés mellé

Hétvégi délelőttökre kitalált sorozatunkban ezúttal az első hazai afrobeat supergroup, a Mabon Dawud Republic tagjai által összerakott mix következik, és persze az afrobeat legnagyobbjaitól válogattak össze dalokat. A műfaj a hatvanas évek végén jelent meg Nyugat-Afrikában, ahogy az afroamerikai zene és hangszerelés összekeveredett a tradicionális nyugat-afrikai zenékkel.

A Mabon Dawud Republic egy alkalmi zenekarként indult, a többek között a Qualitons, a SoulClap Budapest, a Jü és a Zuboly tagjai egyetlen koncertre álltak össze még 2017 végén. A 16 fős zenekart azonban annyira elkapta a lendület, hogy azóta is együtt vannak, a napokban pedig kijött a Budabeats gondozásában az első kislemezük is 7 inches vinyl formában. A mai válogatásba azonban nem saját számaik közül, hanem az afrobeat legnagyobbjainak életművéből válogattak. 

A zenekar a Fela Kuti életművét ünneplő nemzetközi koncertsorozat, a Felabration első hazai koncertjére állt össze, és mint a mai mix mellé írták, ugyan szerelemprojektként indult, de komolyak a céjaik, szeretnének állandó zenekarrá válni. Követni őket Facebookon, illetve Instagramon lehet. 

A kislemez dalait Bognár Szabolcs, Somló Dávid, Szarvas Dávid és Hock Ernő írta, a zenekar pedig aMeggyes Ádám, Zahár Fanni, Weisz Gábor, Kováts Gergő (fúvós hangszerek); Halmos András, Czirják Tamás, Boros Levente, Krecsmáry Zsolt, Szarvas Dávid (dobok, ütőhangszerek); Somló Dávid, Harangozó Sebestyén (gitár); Bognár Szabolcs (billentyűs hangszerek); Hock Ernő (basszusgitár) felállásban játszik.

Ezek az elhangzó dalok:

 • Dele Sosimi - E Go Betta
 • Akalé Wubé feat. Manu Dibango - Anbessa
 • Tony Allen - On Fire
 • Orlando Julius & the Heliocentrics - Be Counted
 • United Vibrations - Ra!
 • Oumou Sangaré - Fadjamou
 • Orchestra Poly-Rythmo de Cotonou Dahomey - Minsato Le, Mi Dayihome
 • Orchestre Les Volcans de Porto-Novo - Mi Kple Dogbekpo
 • Amadou Balleké Et Les 5 Consuls - Renouveau
 • Moussa Doumbia - Femme d'aujourd'hui pt. 2.
 • Fela Kuti - Water No Get Enemy
 • Monomono - Tire Loma Da Nigbehin
Fotó: Karasz

Sorozatunknak ez már sokadik része volt, a korábbiakat itt lehet meghallgatni

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér