Demokráciaünnep: Focivébé helyett ma három választás kimenetelén izgulhat a magyar demokráciafogyasztó

Több 444 videó?
Szeretném

Három önkormányzati választást tartanak ma. Budapest VIII. kerületében és Árpáson polgármestert, a főváros V. kerületében pedig egyéni képviselőt választanak. 

A VIII. kerületben, Józsefvárosban azért tartanak időközi választást, mert a kerületet korábban vezető Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) egyéni országgyűlési képviselői helyet szerzett áprilisban, az önkormányzati és a parlamenti mandátum pedig összeférhetetlen, ezért lemondott. 

A választáson négyen indulnak, egy jelölt a Fidesz-KDNP színeiben, egy a Magyar Munkáspárt képviseletében, ketten pedig függetlenként. A választáson 57 597-en szavazhatnak. A józsefvárosi kampányról itt írtunk.

Szintén polgármestert választanak a Győr-Moson-Sopron megyei Árpáson, ahol a 2014-ben megválasztott polgármester, Szabó András (független) március végén egészségi okokra hivatkozva lemondott posztjáról. A településvezetői tisztségért négy független jelölt indul, a választáson 216 helybéli adhatja le a voksát. 

Az V. kerületben, Belváros-Lipótvárosban azért időközi választást tartani, mert az 4. számú egyéni választókerületben Böröcz László (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő  országgyűlési mandátumot szerzett.

A választáson hárman indulnak: egy jelölt a Fidesz-KDNP színeiben, ketten pedig függetlenként. A voksoláson 2321 helybéli vehet részt.